To je to što me zanima!

Sveti Nikola je prema legendi dobročinitelj, a znate li tko je Krampus i zašto se spominje?

Krampus baš nije lik iz snova, on ima rogove, tamne dlake, nosi lance i zvona, a u rukama drži šibe od breze kojima zamahuje prema nestašnoj djeci, a zatim ih odvodi u podzemni svijet
Vidi originalni članak

Krampus je nastao kao odgovor ljubaznom Svetom Nikoli koji nagrađuje dobru djecu slatkišima - postao je odgovoran za zločestu djecu. On se pojavljuje u noći na 6. prosinac, kao i Sveti Nikola. Djeca tada ostavljaju ispolirane čizmice na prozoru i čekaju darove (ako su bila zločesta, po tradiciji bi trebala dobiti šibe).

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Njegovo ime potječe od njemačke riječi 'krampen', što u prijevodu znači - kandža, a prema norveškoj mitologiji on je sin Hela - vladara podzemlja.

BORAC PROTIV NEPRAVDE Evo zašto sveti Nikola donosi darove i to baš u dječje čizmice

Krampus ili božićni vrag je polu-koza, polu-demon. To je strašna zvijer koja po legendi mlati ljude da bi bili dobri, a ne zločesti. Krampus baš nije lik iz snova, on ima rogove, tamne dlake, nosi lance i zvona, a u rukama drži šibe od breze kojima zamahuje prema nestašnoj djeci, a zatim ih odvodi u podzemni svijet.

Suvremeni način preuzimanja tradicije u Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i Češkoj uključuje pijane muškarce odjevene u vragove koji preuzimaju vladavinu po ulicama i šibaju ili straše prolaznike. Kod nas se pojavljuje uglavnom na šibama koje se daruju djeci, ali i odraslima.

OBIČAJI PO SVIJETU VEZANI ZA DJECU U Indiji djeci mažu kapke protiv zlih duhova, a u Hrvatskoj im daruju zlato ili posade drvo

Bilo je perioda kada su Krampusa zabranjivali. Katolička crkva zabranjivala ga je neko vrijeme, a ni fašisti ga nisu željeli u svojoj blizini tijekom Drugog svjetskog rata, prenosi National Geographic.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • ,.yoᴜtube. 06.12.2023.

    dobila sam sibu i 10e :D

  • rtz2 06.12.2023.

    @Ela01 jel bio krampus kod tebe?

  • Poštenjak_1111111 06.12.2023.

    Isti slučajni po izgledu i karakteru

Komentiraj...
Vidi sve komentare