To je to što me zanima!

Sve zdravstvene prednosti luka: Dobar je za zdravlje srca, upale

Luk ima malo kalorija i bogat je kalijem i vitaminima B6 i C. Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te pomažu popraviti i zaštititi oštećene stanice u tijelu
Vidi originalni članak

Luk bi trebao trajati u vašoj smočnici ili drugom hladnom, suhom i tamnom mjestu otprilike dva tjedna, ali nemojte ih čuvati pored krumpira koji ispuštaju plin i vlagu koji mogu brzo pokvariti luk.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Luk pomaže poboljšati zdravlje srca

Konzumiranje luka može imati zdrav utjecaj na kardiovaskularni sustav. Naime, istraživanje je pokazalo da polifenol zvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i razine triglicerida.

2. Bogat je antioksidansima

Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te pomažu popraviti i zaštititi oštećene stanice u tijelu. Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida (uključujući kvercetin), fitokemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Crveni i žuti luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Prehrana bogata antioksidansima može pomoći smanjiti upalu i spriječiti oštećenja slobodnih radikala, što dovodi do snažnog imunološkog sustava i boljeg općeg zdravlja.

3. Pomaže smanjiti rizik od raka

Provedeno je nekoliko istraživanja o tome kako luk može imati važnu ulogu u prevenciji raka. Studija sa Sveučilišta Guelph zaključila je da je crveni luk najučinkovitiji u smanjenju stanica raka debelog crijeva i dojke, piše Real Simple.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • pero stanić 22.01.2022.

    Skoro svaka osoba koju znam jede luk i sam ga volim i vjerujem da je zdrav, ali po ovome članku onda niko ne bi nikada dobio rak, a dobije ga jako puno ljudi koji isto jedu luk, tako da mislim da to nema nikakve veze sa tim..

  • GOGA SPLIT 21.01.2022.

    Mlada janjetina i mladi luk,kombinacija za(5)💪

  • Ana123456 21.01.2022.

    Jedino ne ide uz janjetinu

Komentiraj...
Vidi sve komentare