Hrvatski stručnjaci procjenjuju da od celijakije boluje oko 40.000 Hrvata, a 80 posto ih to ne zna. Donosimo recepte i savjete za oboljele i one koji se žele hraniti bez glutena
Od celijakije boluje oko jedan posto opće populacije u svijetu što bi u Hrvatskoj bilo oko 40.000 ljudi. Međutim, zbog često nespecifičnih, a ponekad i odsutnih simptoma, mnogi oboljeli ostaju neprepoznati, procjenjuje se i do 80 posto. A do postavljanja dijagnoze može proći i po nekoliko godina, kaže nam Ida Čarnohorski, potpredsjednica udruge Celivita - Život s celijakijom, povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o celijakiji u svibnju.
Foto: 24sata/123RF
Stručnjaci su u novom prilogu, koji smo za vas pripremili i koji izlazi ovog četvrtka 25. svibnja uz 24sata, otkrili što je celijakija i zašto oboljeli ne smiju jesti pšenicu, ječam i raž. Nasljedna je, za nju ne postoji prevencija i može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi te imati mnoge simptome, sve do malignih oboljenja i neplodnosti, ali može postojati i bez ikakvih simptoma. Neprepoznata i neliječena celijakija nekada dovodi do težih komplikacija i trajnog narušavanja zdravlja.
Bezglutensko kućanstvo je nekad jedina opcija koju oboljeli i intolerantni na gluten, kao i alergični na pšenicu moraju uvesti. U drugom dijelu priloga su i recepti našeg nutricionista za oboljele i sve one koji se žele hraniti bez glutena.
INFLACIJA UDARA BAŠ SVE
'Da bismo živjeli sa svojim bolestima, moramo štedjeti, a pomoć države nam je premala'