Ruke i pribor za kuhanje treba redovito prati, osobito ako ste bili u dodiru s sirovim mesom koje može sadržavati niz bakterija, poput salmonele, Listerie i E. Coli. No američki su znanstvenici otkrili da je novim patogenom, bakterijom Staphylococcus aureus, zaraženo oko polovice uzoraka mesa peradi, svinjetine i govedine koje su uzeli s polica nekoliko različitih supermarketa.
Američko ministarstvo poljoprivrede ne provodi standardna ispitivanja na bakteriju Staphylococcus aureus, jer se on dosad smatrao rijetkim patogenom u hrani. U većini testiranih uzorka pokazalo se da je taj soj stafilokoka iznimno otporan na djelovanje antibiotika, pa ga je teško liječiti. Liječnici naglašavaju da se bakterija uništava prilikom kuhanja i pečenja mesa na visokim temperaturama, a najčešći put zaraze predstavlja rukovanje sa sirovim mesom.
- Prosječan kupac ima 25 posto šanse da će u svoj dom unijeti otporan stafilokok preko mesa - zaključio je voditelj studije, profesor Lance Price s Translation istraživačkog instituta.
Stručnjaci smatraju kako rezultati istraživanja odražavaju opasnosti pretjeranog korištenja antibiotika u proizvodnji mesa.