To je to što me zanima!

Svaka salata, varivo i pečenje vole mahunarke

Grašak će biti odličan dodatak pečenju, a izvrstan je i kao pire. Slanutak je pak idealan za pripravu namaza, a mahune, leća i grah za sve vrste jela
Vidi originalni članak

Sve mahunarke iznimno su zahvalne namirnice jer se mogu pripremati i kao prilog i kao glavno jelo. No moraju se oprati prije jela, a soja i slanutak trebaju se i namakati u hladnoj vodi preko noći kako bi se lakše skuhale. Kuhana soja može se služiti kao salata uz uobičajeno začinjavanje, a uz mesna jela bolje pristaju sojine ljuskice. Mahuna je izvrsna pripremate li je kao varivo, hladnu salatu ili zapečenu s drugim povrćem. Na jednak način može se koristiti i leća, koja se odlično slaže s lukom i rajčicom. Grašak kuhan na pari najbolji je kao dodatak salati, ali od njega se može praviti i pire s krumpirom. Slanutak je kremast i zato odličan za pripravu namaza.

FALAFEL - PRŽENE OKRUGLICE OD SLANUTKA
Sastojci: 400 g slanutka iz konzerve, 4 žlice krušnih mrvica, 2 žličice praška za pecivo, 4 žlice brašna, 5 češnjeva češnjaka,1/2 luka, 250 ml sojinog vrhnja, 1 žlica koncentrata rajčice
Slanutak ocijedite pa s češnjakom, lukom, začinima  i praškom za pecivo izmiksajte u električnom sjekaču dok ne dobijete grubu vlažnu smjesu. Za umak u zdjelici pomiješajte jogurt, protisnuti češnjak, rajčicu i malo peršina. Od smjese oblikujte male kuglice. Kad je ulje vruće, pržite kuglice do tamnosmeđe boje. Poslužite uz umak od jogurta.

SALATA OD SOJE, KOMBU ALGI I KUKURUZA
Sastojci: 1 l vode, 200 g soje, 100 g kelja, 80 g mrkve, 70 g kukuruza šećerca, 4 cm kombu algi, sol
Soju operite i s kombu algama ostavite preko noći u posoljenoj vodi. Promijenite vodu i stavite kuhati. Pjenu maknite. Kuhajte dok zrna ne postanu potpuno mekana i dok voda ne ispari. Pred kraj dodajte mrkvu i kukuruz. Kelj narežite na rezance i kuhajte pet minuta na pari. Soju i kelj izmiješajte. Napravite umak od 1 žličice rižinog octa, 2 žlice maslinova ulja, 2 žlice soja umaka i 1 žličice sezamova ulja. Soju prelijte umakom.

MAHUNE S RAJČICAMA
Sastojci: 500 g mahuna, 3 žlice maslinova ulja, 500 g rajčica, 100 g luka, peršin
Popržite sitno kosani luk dok ne bude staklast. Dodajte očišćene mahune. Poklopite posudu i kuhajte bez dodavanja vode na laganoj vatri do 10 minuta. Povremeno protresite. Izvadite sjemenke iz rajčica, narežite na kockice i dodajte mahunama. Posolite i kuhajte još 15 minuta. Prema želji dodajte i paprike.

LEĆA KUHANA U UMAKU S RIŽOM
Sastojci: 1 šalica leće, 1/2 šalice riže, 1 glavica luka, 1 rajčica, 1 mrkva, VegetaLeću namočite dan prije. Isperite, dodajte vodu, lovorov list i sitno sjeckanu mrkvu. Kad zavrije kuhajte na laganoj vatri. Propržite sitno kosani luk i rajčicu. Dodajte leću i malo vode. Prije nego leća bude gotova dodajte rižu i Vegetu. Miješajte dok se riža ne skuha. Jelo mora biti gusto poput rižota.

POHANI GRAŠAK S PAHULJICAMA
Sastojci: 700 g graška, 2 jaja, 100 g luka, 2 žlice zobenih pahuljica, 3 žlice mljevenih ječmenih pahuljica, krušne mrvice, sol, paparGrašak skuhajte, ocijedite i izmiksajte u električnoj sjeckalici. Izvadite ga i dodajte zobene i ječmene pahuljice, luk i umućena jaja. Napravite smjesu rukama i oblikujte za pohanje. Uvaljajte u krušne mrvice i ispržite. Na popečke iscijedite malo limuna.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare