Ne preskačite doručak kako biste spriječili pohranjivanje energetskih zaliha u obliku masnih naslaga u slučaju gladovanja (preskakanja obroka), kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.
- Doručak daje energiju i potrebno ga je u potpunosti izbalansirati sa 60 posto ugljikohidrata, od 15 do 20 posto proteina i ostalo zdravih masnoća. Zato jedite zobene pahuljice, raženi kruh i voće u kombinacijama kako biste pojačali obrok vlaknima - kaže Marić Bulat.
Dodaje kako treba odabrati žitarice niskog glikemijskog indeksa koje u kombinaciji s maslacem od kikirikija, jajima te dodatkom salate ili rajčice čine idealan obrok.
Ključni faktor ubrzavanja metabolizma je vježbanje. Tu se ubrajaju sve aktivnosti u kojima tijelo ne miruje.
- Nadalje, svakih četiri sata treba pojesti lagani međuobrok ili obrok kako biste održavali razinu šećera u krvi, spriječili dodatno stvaranje masnih naslaga i potaknuli sagorijevanje postojećih - kaže Marić Bulat.
Pokazalo se da dodatnih 150 kcal neposredno prije spavanja ubrzava metabolizam. Za ovaj obrok najbolje je odabrati namirnice proteinskog podrijetla: jogurt, svježi sir, meso ili ribu. A pretili ljudi trebali bi brojiti kalorije, kaže nutricionistica.
- Kod pretilosti postupno smanjivanje kalorija dovodi do ubrzavanja metabolizma - objašnjava. A ključni faktor ubrzavanja metabolizma je vježbanje. Tu se ubrajaju sve aktivnosti u kojima tijelo ne miruje. Pretjerano vježbanje ima suprotan učinak. Aktivnim ljudima važan je i odmor tijekom kojeg tijelo pojačano troši energiju. Jedan od najznačajnijih faktora ubrzavanja metabolizma je u povećanju mišićne mase, jer kilogram mišića sagorijeva puno više kalorija od kilograma masti.
Brokula
Idealan je čistač i detoksikator, čisti jetru i na taj način potiče metabolizam. Bogata je kromom, mikroelementom odgovornim za održavanje razine šećera, pa tako smanjuje apetit i želju za jelom. Najbolje je pojesti kuhanu brokulu prije jela, savjetuje Marić Bulat.
Avokado
Sadrži zdrave masnoće, važne za pravilno funkcioniranje metabolizma. Sadrži vrlo malo ugljikohidrata pa dodavanje avokada u salate rezultira manjom željom za slatkim nakon jela, kaže Marić Bulat.
Riba
Sadrži lakoprobavljive bjelančevine koje daju puni osjećaj sitosti i smanjuju apetit. Sadrže omega - 3 masne kiseline i jod te poboljšavaju osjetljivost na inzulin. Izbjegavajte pržene, kaže Marić Bulat.
Ljuta papričica
Crvena papričica povećava unutrašnju tjelesnu temperaturu, potiče metabolizam, smanjuje nadutost i zadržavanje tekućine u tijelu, kaže Marić Bulat. Ljute papričice stoga su idealne za sagorijevanje masti.
Jaja
Povećavaju energiju i osjećaj sitosti. Izvrstan su izvor proteina i aminokiseline tirozina, kaže nutricionistica Marić Bulat. Jaja podižu metabolizam te sadrže gotovo sve vitamine i minerale koji su tijelu potrebni kroz dan.