Višnje su moćan antioksidans i već jedna šalica višanja na dan "tjera doktora van", tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Michigan. Oni su otkrili i da višnje obiluju melatoninom, hormonom koji regulira unutarnji sat organizma i cikluse spavanja. Za bolji san poslužit će i prirodni sok od višanja, a pije li se svaki dan smanjit će probleme s nesanicom i vrijeme uspavljivanja za oko 20 minuta, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Pennsylvania i Sveučilišta Rochester, piše Medical Daily.
Sok blokira upale i olakšava tegobe artritisa
Antioksidansi u višnjama povezuju se s manjim razinama nitričnog oksida, kemijskim spojem koji uzrokuje osteoartritis i reumatoidni artritis. Studija Sveučilišta u Bostonu je utvrdila da svakodnevno jedenje višanja, pijenje soka ili uzimanje ekstrakta višnje za 35 posto umanjuje rizik od napadaja gihta. Osim toga, višnje blokiraju djelovanje C-reaktivnog proteina, zaduženog za nastanak upala u organizmu.
Snižavaju razine šećera u krvi kod dijabetičara
Antioksidans antocijanin iz višanja, koji im daje intenzivnu crvenu boju, povećava proizvodnju inzulina i za do 50 posto, pa je prirodan način snižavanja razina šećera u krvi. To je osobito korisno za ljude s dijabetesom, koji bez straha mogu jesti velike količine ovog supervoća, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Michigan.
Višnje štite srca
Višnje mogu djelovati kao farmaceutski lijekovi za snižavanje razine kolesterola, a osobito kod pacijenata s metaboličkim sindromom i povišenim srčanim tlakom. Znanstvenici su otkrili da trešnje povećavaju koncentraciju, ravnotežu i koordinaciju u fizičkim zadacima, a istovremeno djeluju na snižavanje krvnog tlaka.
Smanjuju rizik od raka debelog crijeva
Dijetalna vlakna u trešnjama snižavaju rizik od nastanka raka debelog crijeva, pokazalo je istraživanje američkog Instituta za rak. Ta vlakna olakšavaju probavu te sprečavaju djelovanje slobodnih radikala u crijevima koji pospješuju nastanak i razvoj malignih stanica.
Poboljšavaju pamćenje
Višnje su odličan izvor antocijanina koji pospješuje rad mozga i sposobnosti pamćenja. Vrlo su dobar izbor za međuobrok u popodnevnim satima jer stimuliraju motoričke funkcije, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Boston.