Ako se kivi jede redovito, po jedan kivi tri puta na dan, tada on ima snažan učinak na sniženje krvnog tlaka, utvrdilo je istraživanje Sveučilišta Oslo na ispitanicima u dobi od 55. godina. Visoki krvni tlak jedan je od rizičnih faktora za nastanak bolesti srca te je 'ubojica' broj jedan u svijetu, objašnjavaju znanstvenici.
U osam tjedana trajanja studije, jedna je grupa ispitanika svakodnevno jela tri kivija, dok je druga grupa svakog dana jela jabuku. Oni koji su jeli kivi na kraju su studije imali sistolični krvni tlak niži za 3,6 milimetara žive nego oni koji su jeli jabuke.
Krvni je tlak pritisak koji krv ima na žile arterija koje vode krv iz srca u druge dijelove tijela. Normalna je vrijednost tlaka 120/80 milimetara žive. Gornja je vrijednost tlaka pritisak koju srce 'ispumpa' za vrijeme otkucaja te se on naziva sistolički tlak, dok je dijastolički tlak pritisak krvi iz srca u vrijeme između dva otkucaja.
Dijastolični krvni tlak je također bio niži u grupi koja je jela kivi, a znanstvenici vjeruju da kivi ima izrazit antioksidativni učinak te obiluje luteinom, koji ima veliku ulogu u zaštiti zdravlja srca, prenosi Fox.