Ulje iz ploda avokada sprečava djelovanje slobodnih radikala, opasnih molekula koje oštećuju tjelesne stanice i uzrokuju prijevremeno starenje te nastanak brojnih bolesti, dokazali su meksički znanstvenici. Oni su na godišnjoj konferenciji Američkog društva biokemije i molekularne biologije otkrili da je avokado djelotvorniji od bilo kojeg drugog voća i povrća u suzbijanju slobodnih radikala, prenosi Daily Mail.
- Voće i povrće poput mrkve i rajčice sadrže antioksidanse koji mogu ukloniti slobodne radikale, ali jedino antioksidansi iz avokada uklanjaju slobodne radikale iz mitohondrija, pogonskog dijela stanice - rekao je na konferenciji voditelj studije, Christian Cortes-Rojo.
Sa svojim timom otkrio je da aktivni sastojci ulja avokada oduzimaju snagu molekulama slobodnih radikala, koji nastaju kao otpadne tvari metabolizma, ali i pod utjecajem zagađenja, duhanskog dima i zračenja. Ulje avokada pomoglo je stanicama gljivica da prežive izloženost velikim količinama željeza, elementa koji proizvodi ogromne količine slobodnih radikala.
- Vjerujemo da ulje avokada ima jednak efekt na ljude kao i na gljivice, a to ćemo dokazati daljnjim istraživanjima - rekao je Cortes-Rojo.
Ulje avokada po svom je sastavu slično maslinovom ulju, a prethodna su istraživanja pokazala da ono snižava razinu lošeg kolesterola u krvi.