Ovo korjenasto povrće ima važnu ulogu u eliminiranju toksina iz tijela. Više od 90 posto repe čini voda, a bogata je betakarotenom i vitaminom C. Vlakna u repi potiču urednu probavu, a poznata je njezina uloga u prevenciji raka i srčanih bolesti. Najčešće se priprema varivo od repe, osobito u kombinaciji s grahom, a odlična je i ako se kiseli kao zimnica.
|
Foto: Fotolia
Cvjetača ili karfiol povrće je osobito popularno u Europi i Dalekom istoku, gdje se odavna koristi kao prevencija raka. Sadrži tek 25 kcal na 100 g, a bogata je folnom kiselinom, vitaminom C i K. Najbolji način pripreme je na pari, a može se peći na ulju, miješati s drugim povrćem u složencima, kuhati u juhi ili pripremati u pećnici. Novija istraživanja pokazuju da je osobito korisna za pušače, jer fitonutrijenti iz nje smanjuju rizik od karcinoma pluća.
|
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Već ga se dugo naziva supervoćem zbog obilje vitamina C, folne kiseline te vitamina A i E, kao i kalija. U soku šipka nalaze se tri bitna polifenola koji su moćni antioksidansi, po čijem je djelovanju šipak snažniji od brusnica, zelenog čaja i crnog vina. Ima antibakterijska svojstva, štiti od raka i nastanka dijabetesa. Najčešće se jede svjež, no može ga se dodavati i u razne salate, kao i deserte.
|
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
U uskom srodstvu s lukom, poriluk pruža brojne blagodati bez intenzivnog mirisa. Bogat je proteinima, vitaminom C, manganom te željezom. Prehrana bogata porilukom jača imunitet, osobito u zimskom razdoblju, a dokazano je i da snižava krvni tlak. Jede se sirov, pirjan i kuhan u varivima, no bitno je da se ne kuha dugo kako ne bi izgubio hranjive sastojke.
|
Foto: Borna Filić/Pixsell
To narančasto povrće bogato je beta karotenom, ali i vitaminima C, E i K te kalijem, fosforom i kalcijem. Dokazano je da bundeva blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK stanica od prijevremenog starenja i mutacije, a osobito se preporuča ljudima s bolestima želuca te crijeva. Od bundeve se najčešće pripremaju juhe, variva, umaci te pite, a može se jesti i samo pečena u pećnici.
|
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
U hladnijim mjesecima godine izbor svježeg povrća sve je manji, no uz cvjetaču, repu, poriluk, bundevu i šipak tijelu zasigurno neće nedostajati vitamina i minerala