Slanutak je bogat vlaknima, što je odlično za probavu, a tu su i ugljikohidrati, bjelančevine, vitamini A, D, E, K, C, B6 te kalij, kalcij, fosfor, željezo, magnezij, cink, selen...
Vidi originalni članak
Sastojci:
- 200 g suhog slanutka
- 30 g prosa
- 1 batat
- 1 glavica luka
- 1 šalica korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin)
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 poriluk
- 3 žlice maslinovog ulja
- malo nasjeckane pancete/špeka
- začini: sol, papar, crvena slatka paprika, lovorov list
Postupak:
Slanutak namočiti večer prije te drugi dan skuhati dok ne omekša. Na ulju pirjati luk i češnjak, dodati začine i nasjeckanu pancetu. Dodati korjenasto povrće i podliti vodom. Dok jelo kuha na laganoj vatri, ostatak povrća oprati i nasjeckati.
Ubaciti nasjeckani batat i proso te nakon par minuta dodati i poriluk i kuhani slanutak. Pustiti da lagano kuha još par minuta uz povremeno miješanje, da se okusi prožmu.
*po receptu objavljenom na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo