Kondenzirano mlijeko za pripremu cheesecakea ili fudgea ponekad je teško pronaći u trgovinama, no uz nekoliko sastojaka lagano se može napraviti kod kuće. S 30 grama maslaca, 60 grama šećera u prahu, 200 g mlijeka u prahu i 120 mililitara vode napravite ga za nekoliko minuta. Sve sastojke stavite u blender, a vodu prije toga prokuhajte. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu, gustu smjesu.
Pustite da se ohladi pa čuvajte u steriliziranoj staklenci u hladnjaku. Ovisno o tome koliko gusto, rijetko ili slatko kondenzirano mlijeko želite, dodajte vodu, šećer i mlijeko. Ako u potrazi za novim receptom surfate internetom i pronađete savršenu tortu, a u sastojcima se krije i kukuruzni sirup, ne treba očajavati jer i za to postoji zamjena. Jedna šalica kukuruznog sirupa jednaka je šalici meda ili oko 300 grama šećera otopljenog u trećini šalice vode.
Osim toga, lako je zamjenjiva i mlaćenica. Ponestane li je u hladnjaku, jedna šalica mlaćenice gotovo je isto što i šalica jogurta, a poslužit će i žlica limunova soka ili bijelog octa u šalici mlijeka. Ako prekasno shvatite da u ormariću nemate praška za pecivo zamijeniti ga možete sodom bikarbonom. Jedan od glavnih sastojaka praška za pecivo je upravo soda bikarbona, a dodajte je u omjeru jedan naprema dva.
Dakle, ako su u receptu navedene dvije žličice praška za pecivo, potrebno je staviti jednu žličicu sode bikarbone i kolač je spašen. Svoju zamjenu ima i cream of tartar koji se u SAD-u koristi za stabiliziranje bjelanjaka i šlaga, zbog čega se često koristi u pripremi Pavlove torte i Anđeoske torte. Umjesto njega koristite vinski prašak za pecivo ili žličicu limunova soka ili bijelog octa.
Šalicu mascarponea možete zamijeniti istom količinom creme fraichea, tj. s pola šalice kiselog vrhnja i pola šalice slatkog vrhnja. Ponestane li vam jaja, zamijenite ih sa žlicom gustina i žlicom vode, protisnutom bananom, mješavinom žlice ulja, dvije žlice vode i pola žličice praška za pecivo. Umjesto meda iskoristite šalicu i pol šećera otopljenog u četvrtini šalice tekućine koja se koristi u receptu.
Slatko i jednostavno
Slatko vrhnje s 36 do 45 posto mliječne masti, koje se često koristi u pripremi kolača, pita i krema, možete zamijeniti i s istom količinom kondenziranog mlijeka ili 3/4 šalice punomasnog mlijeka i 1/3 šalice maslaca.
Pire od voća umjesto maslaca
Šalica maslaca se za pečenje vrlo lako može zamijeniti sa 7/8 šalice biljne masti i s 1/2 žličice soli ili isto toliko svinjske masti i soli. U pripremi kolača maslac se može zamijeniti s upola manje količine pirea od jabuke ili suhih šljiva.
Izbacite kruh iz mrvica
Osim starog kruha, za domaće ‘krušne’ mrvice mogu se iskoristiti i neslani krekeri. U multipraktiku ili blenderu usitnite krekere, zobene pahuljice ili pak kukuruzne pahuljice. Zamjena za krušne mrvice mogu biti i sjemenke sezama, ali i pšenične klice.
Sjemenke lana mijenjaju jaje
Neuobičajena zamjena za jaja može biti lan. Žlicu sjemenki lana potopite u pola čaše vode kao zamjenu za jedno jaje. Nakon nekog vremena će se iznad lana stvoriti ljepljiva masa vrlo slična bjelanjku i ta se masa, koja se odvoji, koristi kao zamjena za jaja.