Poširana jaja ukusna su opcija za doručak, ali njihova priprema može oduzeti mnogo vremena. Naime, tijekom kuhanja ona se ili zalijepe zajedno ili na kraju dobijete neuredan žumanjak, zbog čega se mnogi odluče poširati jedno po jedno jaje (ili ih uopće ne poširaju).
POGLEDAJTE VIDEO: Sve dobrobiti jaja
U videu na TikToku kuharica Grace pokazala je kako priprema više poširanih jaja. Naime, ona koristi visoku posudu kako bi sva jaja bila na jednom mjesto u isto vrijeme, a krajnji proizvod su bila savršeno poširana jaja.
To je vrlo jednostavan ‘trik’, koji se već godinama koristi u profesionalnim kuhinjama. Poznat je i pod imenom 'The Gordon Ramsay Method' jer se koristi u njegovim restoranima, a i izgleda profesionalno kuharski.
@twochefsoneknife How to poach a whole bunch of eggs at one time ##eggs ##foodtiktok ##egghack ##poachedegg ##eggtok ##foryou ##fypシ ##SHEINcares
♬ Quirky - Oleg Kirilkov
Evo kako poširati više jaja, korak po korak:
- Razbijte jaja u veliki vrč i pritom pazite da ne razbijete žumanjke.
- U dvije litre vode dodajte četvrtinu šalice octa.
- Nakon što voda proključa, promiješajte je kako biste stvorili 'vrtlog'.
- Dok se voda vrti, ulijte jaja u vodu. Ne brinite se kako ćete ih razdvojiti jer će se to dogoditi samo od sebe.
- Ako ih jedete odmah, jaja kuhajte onoliko dugo koliko biste ih i inače kuhali i poslužite.
- Ako pripremate jaja unaprijed, kuhajte ih tri minute. Tako će ispasti premalo kuhana, ali onda nećete pretjerati s kuhanjem kada ih kasnije podgrijete. Stavite djelomično kuhana jaja u zdjelu s ledenom vodom dok ih nećete ponovno spremati za jelo, tada ih stavite u posudu s kipućom vodom dok se ne zagriju.
Svježina jaja također može utjecati na to koliko su ona ujednačeno kuhana. Ako imate pristup svježim jajima, iskoristite njih da biste postigli najbolje rezultate.
Najbolji dio ovog savjeta je da jaja možete napraviti unaprijed i čuvati ih u ledenoj vodi do doručka.
Jedan kuhar je komentirao ispod videa: 'Ako ikada pojedete poširano jaje u restoranu s Michelinovom zvijezdom, znajte da je to jaje bilo poširano osam sati prije, a zatim podgrijano u vodi dvije minute', piše Metro.