Shvaćajući da su se vaši dragocjeni proizvodi pokvarili prije nego što ste ih imali priliku iskoristiti je prilično frustrirajuće. Srećom, ako imate nekoliko staklenki koje bespotrebno stoje u ostavi (ili bilo koju veliku staklenu posudu) i malo vode, ovim super jednostavnim trikom možete odgoditi kvarenje.
POGLEDAJTE VIDEO: Organski uzgoj povrća u Metrou
5 vrsti povrća koje će znatno duže ostati svježe u vašem hladnjaku uz pomoć malo H20:
1. Celer
Bez obzira radite li sok od celera ili ga umačete u humus, celer je izvrstan lagani zalogaj koji vam treba biti pri ruci. Nažalost, prilično brzo postane mekan i mlitav.
Da se to ne dogodi, treba odrezati samo dno peteljki i prerezane krajeve stavite u čašu s nekoliko centimetara vode. kako bi što duže ostao svjež i hrskav svakih par dana promijenite vodu.
2. Šparoge
Šparoge također imaju jako kratki rok trajanja. Ali ako odrežete drvenaste krajeve, izlažući unutarnju peteljku, šparoge mogu upiti vodu zadržavajući je dulje svježom. Prerezane krajeve stavite u čašu s malo vode, a opet, pazite da povremeno mijenjate vodu.
3. Mladi luk i poriluk
Volite svježi mladi luk i poriluk, ali mrzite kako brzo propadnu? I oni će trajati puno duže ako ih pohranite u vodu, a ne da ih samo ostavite u hladnjaku.
Uklonite sve gumice koje drže svežanj zajedno i stavite mladi luk ili poriluk u čašu s oko centimetar vode. Možete ih i labavo prekriti običnom vrećicom radi dodatne zaštite. Kao i uvijek, mijenjajte vodu svakih nekoliko dana.
4. Mrkva
Mrkvu je najbolje potpuno potopiti u vodu kako bi dulje ostala svježa. Cijeloj mrkvi prvo odrežite lisnati dio s vrhova (isisava vlagu), ali nemojte ju guliti, piše MindBodyGreen.
Stavite ih u spremnik dovoljno velik da voda u potpunosti pokrije mrkvu - bilo da leži u staklenoj ili plastičnoj posudi za skladištenje hrane ili stoji uspravno u velikoj staklenki ili vrču. Konkretno s mrkvom, izdržat će puno dulje u spremniku s poklopcem, iako to nije posve potrebno. Povremeno treba promijeniti vodu.
5. Krumpir
Ljudi koji su navikli držati veće količine hrane kod kuće vole pojednostaviti postupak kuhanja. Ako znate da ćete sutra jesti krumpir i želite krenuti s pripremom, oguljeni krumpir možete čuvati u vodi do 24 sata (a da ne posmeđi).
Odvojite neko vrijeme da ih ogulite i izrežete dan prije, stavite pripremljeni krumpir u posudu s poklopcem i potpuno ga potopite u vodu. Kad ih budete spremni koristiti sljedeći dan, ocijedite ih, brzo isperite i pripremite po želji.