Ne znam za vas, ali ja sam veliki obožavatelj bundeva, piše na svom blogu ambitiuoskitchen blogerica Monique. Bundeve će zauvijek biti moja omiljena namirnica, dodala je.
POGLEDAJTE VIDEO:
Većina bundeva s trijema s pune vlakana i imaju premalo okusa. Umjesto toga Monique preporučuje tzv. šećernu bundevu kakvih najviše ima tijekom jeseni i zime u trgovinama. Izaberite bundevu težine od jedne i pol do dvije kile. Obično im je meso tad najbolje.
Kako narezati i očistiti bundevu?
1. Koristite jako oštar nož kako biste bundevu prerezali po pola uz stabljiku koja viri prema gore
2. Uzmite žlicu i izdubite sjemenke koje možete baciti ili sačuvati za sušenje
3. Kako biste lakše ogulili bundevu, stavite je u posudu i ostavite u mikrovalnoj pećnici 2 - 3 minute dok lagano ne omekša
4. Zatim prerežite polovice na četvrtine ili manje dijelove
5. Uzmite oštar nož i ogulite koru. To ne bi trebao biti problem, a ponekad se može oguliti i bez uporabe noža
6. Narežite bundevu na kockice
7. Kockice složite na papir za pečenje te prelijte s malo maslinova ulja, dodajte soli i papra te ostalih začina koje volite. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva te pecite bundevu 30 - 35 minuta na toj temperaturi. Uzmite vilicu i provjerite je li omekšala. Ako uspijete bez problema prerezati kockicu, to je to.
8. Možete je peći i u obliku polumjeseca. Postupak je isti.
Slatka verzija
Nakon što ste izdubili sjemenke i prerezali bundevu na pola, u polovice utrljajte kokosovo ulje, smeđi šećer, a po želji dodajte i malo cimeta. Na papir za pečenje postavite bundevu tako da je dio s korom okrenut prema gore, a na papiru je mesnati dio. Pecite na 190 stupnjeva 40 - 50 minuta. Ogulite koru, i prava poslastica je tu!
Pire od bundeve:
1. Izrežite bundevu na pola
2. Žlicom izvadite sjemenke
3. Utrljajte u bundevu kokosovo ulje ili otopljeni maslac, dodajte smeđi šećer i cimet
4. Postavite bundevu na papir za pečenje s mesom okrenutim prema papiru
5. Pecite na 190 stupnjeva 40 - 50 minuta.
6. Ostavite da se bundeva hladi 20 - 30 minuta. Ogulite koru i ubacite bundevu u blender. Miksajte dvije do tri minute dok ne dobijete glatku ravnomjernu smjesu
7. Pire stavite u vrećicu te zamrznite. Tako zamrznut pire možete koristiti do šest mjeseci.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: