Pečeni svinjski but
Sastojci:
1,5 kg čistoga svinjećeg buta u komadu, 500 g staroga kruha, 150 ml mlijeka, 1 jaje, 100 g šunke u ovitku, 100 g polutvrdog sira, 2 režnja češnjaka, sol, papar, peršin, lovorov list, prema želji 1 mrkva, 250 g gljiva, 2-3 žlice graška, 100 g pršuta ili pancete, 1 luk; za podlijevanje: 500 ml temeljca ili 50 ml bijelog vina i 300 ml vode
Priprema:
Meso očistite od žilica. Razrežite ga kao da razmotavate roladu da dobijete veliki odrezak. Pola žlice soli utrljajte u meso, savijte ga i ostavite da stoji dok pripremate nadjev. izmrvite kruh u komadiće. Stavite ga u posudu i zalijte mlijekom. nasjeckajte sitno peršin i češnjak pa dodajte kruhu. Dodajte još koji sastojak prema ukusu. Primjerice, mrkvu naribajte, grašak skuhajte, svježe gljive, luk, pancetu ili pršut nasjeckajte na komadiće i kratko popržite.
Smjesi dodajte jaje, sol i papar pa dobro promiješajte, razmotajte meso pa unutarnju stranu obložite kriškama šunke i sira. Nanesite nadjev ostavljajući 1 cm od rubova slobodno. Pažljivo savijte, povežite čvrstim koncem i stavite u namašćeni lim za pečenje. Na pečenku stavite lovor, a okolo, prema želji, rasporedite krumpire i jabuke.
Zalijte temeljcem ili vodom i vinom. Pokrijte folijom, koju na više mjesta probušite vrhom noža. Pecite pokriveno oko 1 sat na 180°C. nakon toga otkrijte, okrenite pečenku i pecite još 10-ak min pa opet okrenite i zapecite još 10-ak min. Izvadite da odstoji 10-15 min, uklonite konac pa tek onda režite.
Nadjeveno pečeno pile
Sastojci:
1 pile, sol; Nadjev: 3 žlice ulja, 1 luk, 30 g slanine, 3 kriške kruha, 100-200 ml mlijeko, 2 jaja, peršin, sol, papar, ulje za pečenje
Priprema:
Pile operite, lagano odvojite kožu od mesa. Izvana i iznutra natrljajte ga solju. Kruh narežite na kockice i prelijte hladnim mlijekom. Nasjeckajte luk, slaninu i peršin. Na vrelu ulju propirjajte luk sa slaninom i još vruće prelijte na ocijeđen kruh. Dodajte jaja, peršin, posolite, popaprite i dobro izmiješajte. Time napunite pile, a otvor zatvorite čačkalicama. Stavite ga u lim za pečenje, prelijte vrućim uljem i pecite oko 1 sat na 200°C. Tijekom pečenja pile zalijevajte sokom u kojem se peče i toplom vodom kako bi ostalo sočno.
Punjena patka na zagorski način
Sastojci:
1 patka, 350 g bijeloga kruha, 50 g slanine, 2 luka, 1 pačja ili pileća jetrica, 100 ml mlijeka, 50 g kuhanoga graška, 2 jaja, 3 žlice masti, 2 žlice krušnih mrvica, 2 žlice soli
Priprema:
Patku posolite iznutra i izvana. Kruh narežite na kockice te ga prepržite u tavi do zlatne boje. Stavite ga u dublju zdjelu i zalijte mlijekom. Na tavi prepržite slaninu, luk i jetrica. Kruh malo ocijedite od mlijeka, dodajte kuhani grašak, prepržene luk, slaninu i jetrica te jaja i mrvice.
Lagano promiješajte da dobijete malo čvršću smjesu. Njome napunite patku, otvore zatvorite štapićima za ražnjiće, dobro namastite i stavite peći na 230°C. Često podlijevajte sokom od pečenja. Pecite 90-ak min.
SKANDAL U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Princeza Diana pokušala samoubojstvo tijekom trudnoće?