To je to što me zanima!

Super savjeti kako savršeno ispeći patku, pile i svinjski but

Tajna fantastične pečenke ne leži samo u dobrom odabiru mesa, već i u nadjevu kojim ju punite. Donosimo tri recepta za omiljene domaće pečenke koji će vas oduševiti
Vidi originalni članak

Pečeni svinjski but

Sastojci:

1,5 kg čistoga svinjećeg buta u komadu, 500 g staroga kruha, 150 ml mlijeka, 1 jaje, 100 g šunke u ovitku, 100 g polutvrdog sira, 2 režnja češnjaka, sol, papar, peršin, lovorov list, prema želji 1 mrkva, 250 g gljiva, 2-3 žlice graška, 100 g pršuta ili pancete, 1 luk; za podlijevanje: 500 ml temeljca ili 50 ml bijelog vina i 300 ml vode

Priprema:

Meso očistite od žilica. Razrežite ga kao da razmotavate roladu da dobijete veliki odrezak. Pola žlice soli utrljajte u meso, savijte ga i ostavite da stoji dok pripremate nadjev. izmrvite kruh u komadiće. Stavite ga u posudu i zalijte mlijekom. nasjeckajte sitno peršin i češnjak pa dodajte kruhu. Dodajte još koji sastojak prema ukusu. Primjerice, mrkvu naribajte, grašak skuhajte, svježe gljive, luk, pancetu ili pršut nasjeckajte na komadiće i kratko popržite.

Smjesi dodajte jaje, sol i papar pa dobro promiješajte, razmotajte meso pa unutarnju stranu obložite kriškama šunke i sira. Nanesite nadjev ostavljajući 1 cm od rubova slobodno. Pažljivo savijte, povežite čvrstim koncem i stavite u namašćeni lim za pečenje. Na pečenku stavite lovor, a okolo, prema želji, rasporedite krumpire i jabuke.

Zalijte temeljcem ili vodom i vinom. Pokrijte folijom, koju na više mjesta probušite vrhom noža. Pecite pokriveno oko 1 sat na 180°C. nakon toga otkrijte, okrenite pečenku i pecite još 10-ak min pa opet okrenite i zapecite još 10-ak min. Izvadite da odstoji 10-15 min, uklonite konac pa tek onda režite.

ČARI AFRIKE U ZAGREBU Afrikanka Okoli: Isprobajte moj recept za finu nigerijsku juhu

Nadjeveno pečeno pile

Sastojci:

1 pile, sol; Nadjev: 3 žlice ulja, 1 luk, 30 g slanine, 3 kriške kruha, 100-200 ml mlijeko, 2 jaja, peršin, sol, papar, ulje za pečenje

Priprema:

Pile operite, lagano odvojite kožu od mesa. Izvana i iznutra natrljajte ga solju. Kruh narežite na kockice i prelijte hladnim mlijekom. Nasjeckajte luk, slaninu i peršin. Na vrelu ulju propirjajte luk sa slaninom i još vruće prelijte na ocijeđen kruh. Dodajte jaja, peršin, posolite, popaprite i dobro izmiješajte. Time napunite pile, a otvor zatvorite čačkalicama. Stavite ga u lim za pečenje, prelijte vrućim uljem i pecite oko 1 sat na 200°C. Tijekom pečenja pile zalijevajte sokom u kojem se peče i toplom vodom kako bi ostalo sočno.

PET BRZIH RECEPATA Fini ručak za pola sata: Slasna pašta, rižot ili bogata salata

Punjena patka na zagorski način

Sastojci:

1 patka, 350 g bijeloga kruha, 50 g slanine, 2 luka, 1 pačja ili pileća jetrica, 100 ml mlijeka, 50 g kuhanoga graška, 2 jaja, 3 žlice masti, 2 žlice krušnih mrvica, 2 žlice soli

Priprema:

Patku posolite iznutra i izvana. Kruh narežite na kockice te ga prepržite u tavi do zlatne boje. Stavite ga u dublju zdjelu i zalijte mlijekom. Na tavi prepržite slaninu, luk i jetrica. Kruh malo ocijedite od mlijeka, dodajte kuhani grašak, prepržene luk, slaninu i jetrica te jaja i mrvice.

Lagano promiješajte da dobijete malo čvršću smjesu. Njome napunite patku, otvore zatvorite štapićima za ražnjiće, dobro namastite i stavite peći na 230°C. Često podlijevajte sokom od pečenja. Pecite 90-ak min.

SKANDAL U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Princeza Diana pokušala samoubojstvo tijekom trudnoće?

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Mthesecond 13.04.2019.

    Onu koja zna ispeci patku I pile,tu treba zeniti..Haha..Dakako trebala bi znati umijesiti I nest slatko :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare