Mediteranska dijeta poželjan je model prehrane, kako za prevenciju dijabetesa tip 2, tako i za održavanje poželjnih razina šećera u krvi kad se čovjek suoči s dijagnozom. Naglasak u prehrani treba biti na povrću i voću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, maslinovom ulju i ribi.
POGLEDAJE VIDEO: Monica Bellucci Mediteranskom dijetom održava savršenu liniju i mladolikost
Obroci trebaju biti svježe kuhani, kalorijski uravnoteženi i podijeljeni na tri do šest obroka tijekom dana, ovisno o tome jeste li na lijekovima ili terapiji inzulinom.
Donosimo nekoliko recepata primjerenih za ovu sezonu:
Špageti s tunjevinom i graškom
Sastojci: 20 dag špageta, konzerva tunjevine u komadima, šalica graška, režanj češnjaka, žlica maslinova ulja, sok, 2 žlice parmezana.
PRIPREMA: Grašak skuhajte i ocijedite. Tunjevinu bacite na vruće ulje sa sjeckanim češnjakom, dodajte grašak i zagrijte. Špagete skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i prelijte hladnom vodom. U zdjeli ih promiješajte s tunjevinom i graškom, a na vrh naribajte parmezan.
Povrtna juha
Sastojci: 2 krumpira, luk, 22 mrkve, korijen celera, 2 tikvice, 2 žlice ulja, 1.3 l vode, sok limuna, sol, papar.
PRIPREMA: Oguljeni krumpir, mrkvu, rajčicu i tikvice narežite na kockice. Nasjeckajte luk i korijen celera. Sve povrće stavite u lonac, posolite, pa dodajte ulje i vodu. Kuhajte dok ne omekša, pospite svježim paprom i ugasite. Kad se juha malo ohladi, dodajte limunov sok.
Lagani rižoto
Sastojci: 2 žlice ulja, žlica pirea od rajčice, 2 režnja češnjaka, 40 dag riže, 3 dl vina, 2 veće morke ribe (70 dag), slana voda, ocat, papar, peršin, komadić maslaca
PRIPREMA: Na ulju popirjajte sjeckani češnjak i pire od rajčice. Dodajte dobro cijeđenu rižu i posolite. Pomiješajte i dolijte toliko vode koliko je riže. Neka kuha dok riža ne upije vodu. Dolijte vino i pirjajte dok ne omekša. Ribu kuhajte u slanoj vodi. Ohlađenoj ribi odstranite kosti i meso izmiješajte s rižom, dodajte peršin, komadić maslaca i svježe mljeveni papar.
Orada u umaku od rajčice
Sastojci: 4 orade, 2 žlice maslinova ulja, 1 dl suhog bijelog vina, 2 žlice peršina, čaša oka od rajčice, 2 glavice luka, lovorov list, papar i sol
PRIPREMA: Očišćene i posušene ribe ispecite na malo ulja na vrućoj teflon tavi. Maknite s vatre i ostavite na toplom. Luk narežite na kolutove i kratko pirjajte na preostalom ulju. Zalijte vinom i dodajte sjeckani peršin, lovorov list, sol, papar te sok od rajčice. Kad umak zavrije, dodajte pečenu ribu i kuhajte 20 minuta.
Musaka s mesom i patliđanima
Sastojci: 250 dag nemasne mljevene svinjetine i govedine, 5 rajčica, 5 patlidžana, struk peršina, glavica češnjaka, papar i sol, krušne mrvice, 3 žlice ulja
PRIPREMA: Nasjeckajte peršin, češnjak i izmiješajte s mrvicama. U tepsiju stavite sloj narezane rajčice, na njih sloj patlidžana i sloj mesa. Između posipajte mješavinom peršina, češnjaka i mrvica, posolite i popaprite. Na kraju prelijte uljem i stavite peći. Nakon 50 minuta izvadite iz pećnice i narežite na komade.
Parfe od jogurta s borovnicama
Sastojci: 5 dl jogurta od 0,9 posto m.m.., 20 dag borovnica, tekući zaslađivač, ekstrakt vanilije, 5 listića želatine, 1 dl narančina soka
PRIPREMA: Listiće želatine ostavite da nabubre u hladnoj vodi 10 minuta. Nakon toga ih izvadite, stavite u vreli narančin sok i miješajte dok se ne rastope. Borovnice i jogurt propasirajte štapnim mikserom. Zasladite Natreenom i ekstraktom vanilije. Dolijte rastopljenu želatinu, promiješajte i napunite čaše. Prije posluživanje dobro ohladite