- Prije nego što krenete u kulinarsku pustolovinu, oboružajte se voljom, dobrom opremom te kvalitetnim namirnicama. Prednost dajem sezonskom povrću koje je pravi užitak pripremati - kaže Jamie Oliver.
Na primjer, i klasični umak od rajčice bit će gotov prije no što skuhate tjesteninu, piše na službenoj stranici Jamie Olivera.
Najbrži umak od rajčica
Sastojci: maslinovo ulje, 4 češnja češnjaka, šaka svježeg bosiljka, 3 limenke pelata (od 400 g), sol, papar
Priprema: Veliku teflonsku tavu zagrijte i obilno zalijte maslinovim uljem. Dodajte nasjeckani češnjak, malo protresite tavu te kad češnjak počne poprimati boju, dodajte natrgani bosiljak i rajčice.
Kuhačom zgnječite pelate što bolje možete. Začinite solju i paprom te čim zakuha, uklonite s vatre. Procijedite kroz grubo sito u zdjelu gurajući kuhačom. Češnjak i bosiljak uklonite.
Vratite umak u tavu, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta da se zgusne. Umak će u staklenci u hladnjaku izdržati tjedan dana, a možete ga i zamrznuti.
Jednominutni sladoled od bobica
Sastojci: 500 g smrznutoga bobičastog voća, 3-4 žlice tekućeg meda, 500 g prirodnog jogurta, nekoliko grančica svježe metvice
Priprema: Čaše za posluživanje prethodno ohladite u zamrzivaču. U blenderu izmiksajte med, jogurt i listove metvice, dodajte zamrznute bobice te ponovno sve izmiksajte. Ovaj sladoled najbolje je poslužiti preko svježeg voća, na primjer, borovnica.
Gljive sa sirom pečene u pećnici
Sastojci: 50 g gljiva, svežanj mladog luka, češanj češnjaka, grančica majčine dušice, 250 g gaude, mrvice od 2 kriške kruha, vezica peršina, 4 šake rikule, limun, maslinovo ulje
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Gljive posložite na lim za pečenje, pospite lukom, češnjakom i majčinom dušicom te prekrijte tankim kriškama sira.
Pomiješajte krušne mrvice i peršin pa pospite po gljivama. Pecite u pećnici od 15 do 20 minuta.
Poslužite s rikulom prelivenom limunovim sokom i maslinovim uljem.
U urednoj kuhinji se kuha brže
Važno je i da vam kuhinja služi samo za kuhanje, ističe Jamie Oliver.
- Ako je uredna, u njoj ćete se lakše snaći nego ako je koristite kao odlagalište ključeva, računa ili igračaka. Kuhinju organizirajte tako da su vam stvari koje najčešće upotrebljavate poput lonaca, tava i kuhača nadohvat ruci dok kuhate. Tako ćete biti i deset puta brži - tvrdi Jamie.
Prije no što počnete kuhati, odvojite minutu kako biste pročitali recept ili barem razmislili o tome što namjeravate učiniti da biste se pripremili na kuhanje. Sjetite se da se samo vježbom stiže do savršenstva. Sve će vam bolje uspjeti drugi ili treći nego prvi put, a tako je i s kuhanjem.
Pobrinite se da u kuhinji uvijek imate osnovne namirnice. Na Jamiejevu popisu neizostavni su senf, maslinovo ulje, crveni vinski ocat i balzamički, obično, kukuruzno i brašno za kolače, šećer u prahu, smeđi šećer, kakao, tjestenina i rezanci, grah, rajčice, riža, bademi, piletina i smrznuti grašak.
Jamie Oliver savjetuje:
- Bolje kupite tri kvalitetna noža nego gomilu loših. Pri kupnji noževa vodite računa o tome da imaju britku i čvrstu oštricu, da su odgovarajuće težine i da dobro leže u ruci.
- Nabavite neprianjajuću tavu te posuđe s debelim dnom.
- Osnovni začini bez kojih ne smije biti ni jedna kuhinja su morska i kuhinjska sol, crni papar, mljeveni cimet, osušeni origano, lovor, mljeveni kumin te čili u prahu.
- Svježi đumbir gulite žlicom, a ne nožem. Tako ćete biti brži, a nećete baciti mnogo đumbira.
- Pazite da ne presolite jelo: ako u njemu ima slanine i sira, bit će slano samo po sebi, a jelima od povrća treba soli da ne budu bezukusna.
Slane palačinke s kukuruzom
Sastojci: 1. smjesa: mala limenka kukuruza šećerca, 3 žumanjka, šalica brašna, 1/2 šalice mlijeka (1 dl), 1/2 vrećice praška za pecivo, malo soli i šećera, 2. smjesa: 3 bjelanjka, prstohvat soli
Priprema: Posebno umutite bjelanjke s prstohvatom soli, a posebno ostale sastojke (osim kukuruza) pa pomiješajte obje smjese. Ulijevajte malo deblje krugove u tavu, kao za američke palačinke, oko promjera 10 cm, i na njih stavite kukuruz koji će sam propasti u tijesto. Okrenite ih i zapecite s druge strane. Poslužite sa slaninom.
Tjestenina s medvjeđim lukom
Sastojci: 2 žličice sjemenki koromača, 2 suha feferona, maslinovo ulje, 4 kranjske kobasice za pečenje, 5 svežnjeva medvjeđeg luka (ili 4 režnja češnjaka s 4 svežnja špinata), 320 g tjestenine, limun, sol, malo parmezana
Priprema: Koromač i feferone zgnječite u mužaru. Na maslinovu ulju popržite usitnjene kobasice, dodajte koromač i čili te pržite desetak minuta. U slanoj vodi tri minute blanširajte medvjeđi luk, ocijedite i usitnite u blenderu.
Dodajte limunov sok, sol i papar te još kratko izmiksajte. Umiješajte kobasice, sve prelijte preko kuhane tjestenine, promiješajte pa pospite parmezanom, solju i paprom.
Čokoladni kolač bez pečenja
Sastojci: 200 g keksa petit, 110 g sjeckanih oraha, 110 g pistacija, 10 kandiranih trešanja, 2 smrvljene puslice od bjelanjaka, 150 g neslanog maslaca, žlica meda, 200 g tamne čokolade
Priprema: Izmrvite kekse, dodajte orahe, pistacije i trešnje te sve izmiješajte. Ostatak sastojaka stavite u zdjelu pa na pari otopite čokoladu i maslac. Smjesu pomiješajte s čokoladnom. Plastičnu posudu 20x30 cm obložite folijom tako da rubovi vire te ulijte smjesu. Stavite je u hladnjak da se stvrdne.
Svinjetina na kineski način
Sastojci: 40 g suhih gljiva shiitake, sol, papar, 400 g svinjskih odrezaka, 2-3 mlade mrkve, paprika, 2 mlada luka, luk (200 g), češanj češnjaka, 3 žlice sojina umaka, žlica sezama
Priprema: Suhe gljive natopite u vrućoj vodi. Meso narežite na trake, posolite, popaprite i uvaljajte u sezam. Pržite na tavi minutu, dvije sa svake strane. Izvadite i stavite na toplo mjesto.
U tavu dodajte nasjeckano povrće, pirjajte pet minuta na malo ulja, začinite sojinim umakom, dodajte ocijeđene gljive i pirjajte još minutu. Poslužite s pečenim mesom i kineskim rezancima ili rižom.