Ovaj somun odlično paše uz svježi sir i vrhnje, mesne delicije, ali i sve druge slane namaze. Od njega možete napraviti i odličan sendvič ili ih zarolati kao punjene tortilje
Vidi originalni članak
Sastojci:
- 900 g brašna
- 300 ml toplog mlijeka
- 300 ml tople vode
- 20 g soli
- 20 g svježeg kvasca ili 10 g suhog kvasca
- maslinovo ulje
- sjeckani peršin
Priprema:
Pomiješajte brašno i sol pa dodajte kvasac, dobro razmrvljen. U to uspite mlijeko i vodu pa zamijesite meko tijesto. Prekrijte posudu krpom ili poklopcem te ostavite da se digne.
Nakon dizanja tijesto izvadite iz posude i stavite na radnu plohu koju ste posuli brašnom. Razdijelite ga na osam dijelova pa od njih napravite kuglice. Svaku razvaljajte tako da u promjeru ima nekih 20 cm.
Pecite svaki komad u tavi s obje strane dok se somun ne napuhne i dobije zlatnu boju. Na kraju svaki somun premažite maslinovim uljem u koje ste umiješali nasjeckani peršin.
Pogledajte u video kako to napraviti: