Dodavanje limunova soka odličan je način da začinite jelo. Najčešće se dodaje u salate te jela s mesom, no ako volite kiselkast okus kombinirajte ga i s pečenjem ili tjesteninom. Velika žlica limunova soka sadrži samo četiri kalorije.
POGLEDAJTE VIDEO: Nevjerojatna transformacija
Postoje i drugi, niskokalorični načini na koji možete obogatiti svoje obroke, a da pritom ne ugrožavate liniju:
Krastavac
Kriške svježeg krastavca obogatit će okus salate s tjesteninom, mesom ili ribom, a njime se može i aromatizirati voda. Jedna kriška sadrži tek oko jednu kaloriju.
Sok naranče
Idealan je kao baza preljeva za salate, ali i kao gurmanski dodatak u slatko-slanim kombinacijama s mesom. Sok od naranče je jeftin začin koji sadrži samo sedam kalorija po velikoj žlici soka.
Salsa
Domaća salsa napravljena od rajčica i ljutih papričica odličan su dodatak u varivima, jelima s mesnim umacima te egzotičnim kombinacijama. Možete je dodati na meso ili pak staviti na pečene kokice umjesto soli i maslaca. Sadrži oko pet kalorija po žlici.
Svježi začini
Jedan od najjednostavnijih načina dodavanja okusa hrani su svježi i zdravi začini. Možete ih dodati doslovce u sva jela, a sadrže iznimno malo kalorija. Primjerice, origano i ružmarin sadrže manje od tri kalorije po žlici.
Curry
Ovaj popularni indijski začin možete posuti po prženom povrću ili u jelima s rižom, a odlično pristaje i uz tofu, pirjano meso i povrće. Curry sadrži samo sedam kalorija po maloj žlici, a jelu daje intenzivan okus.
Đumbir
Svježi đumbir se može ribati i kao takav je idealan dodatak za sve vrste salata, a narežete li ga na trakice i kratko popirjate može se koristiti u marinadama ili pak rižotima. Sadrži samo dvije kalorije po žlici naribanog đumbira.
Temeljac
Kao idealan način smanjenja broja kalorija u obroku je zamjena ulja povrtnim temeljcem. Sve što trebate napraviti je skuhati juhu isključivo od povrća, a temeljac možete dodavati u sve vrste jela, pa čak i u pire krumpir ili tjestenine. Sadrži samo 1 kaloriju po 30 ml, ako u njega niste dodavali masnoće niti sol.
Luk
Da bi se dodao bogat i intenzivan okus svim jelima od povrća, umacima i varivima, mesu i ribi, potrebno je samo dodati malo luka ili češnjaka. Najbolje je dodati svježi luk ili češnjak, jer se kuhanjem ili prženjem gubi dobar dio okusa, a dodaju masnoće. Žlica češnjaka ili luka u prosjeku sadrži oko devet kalorija.
Ocat
Aromatiziran ocat je jednostavan i niskokaloričan način dodavanja novih okusa starim jelima. Ocat će jelu dati kiselost, ali i određenu slatkoću, a s njime se prelijevaju salate te dodaje u marinade, gulaše i variva. Sadrži oko pet kalorija po žličici.
Kim
Ovaj začin ima pomalo pikantan okus, a najčešće se dodaje varivima ili pak mesnim jelima. Odličan je u kombinaciji s piletinom, no možete ga dodati i u jogurt, a jedna žličica sadrži samo tri kalorije.
Čaj
Čaj se može koristiti kao začin tako da koristite lišće čaja na sličan način kao i svježe začine poput origana. Primjerice, lišće zelenog čaja možete dodati u marinadu za piletinu, a omiljeni čaj odlično će funkcionirati i u desertima. Sadrži tek oko jedne kalorije po žličici.