No pravu popularnost postigao je nakon što ga je Richard Blechynden ponudio posjetiteljima Svjetskog sajma 1904. godine u Saint Louisu (SAD). Idealni ljetni čajevi koji se koriste kao temelj za ledene su voćni i cvjetni čajevi, poput rooibosa ili hibiskusa. Obogatite ih kriškama limuna, jabuke, breskve, jagoda ili drugog voća.
Osim zelenog i crnog čaja, posegnite i za omiljenim biljnim čajevima, poput kamilice, lipe, mente ili matičnjaka. Kako napitak ne bi izgubio okus zbog velike količine vode i voća, na svake 3 šalice vode koristite dvije vrećice čaja.
Za popularni sunčani čaj potrebni su vam velika staklenka s vodom i sunce. Na pet litara vode stavite sedam vrećica čaja, dodajte listove metvice, kriške limuna, krastavca ili voća po izboru te zatvorite poklopac i ostavite na suncu od tri do pet sati. Većina čajeva je narančaste ili crvenkaste boje, pa ako poželite promjenu, posegnite za ružičastim čajem od marakuje.
Čaj s rabarbarom i limunom
Sastojci: 4 vrećice crnog čaja, l vode, 2 dl sirupa od rabarbare (šalica šećera, 2 šalice vode, po prstohvat cimeta i muškatnog oraščića, 200 g rabarbare), led, 2 limuna, metvica
Zeleni čaj s malinama
Sastojci: 6 dl vode, 4 vrećice zelenog čaja, 30 malina, svježi bosiljak, kriške limuna; sirup: šalica vode, šalica šećera, 2 šake listova bosiljka, sok limuna
Bobičasti čaj
Sastojci: 1,6 l vode, 4 vrećice čaja od hibiskusa, 4 vrećice čaja od brusnice, 2 šake jagoda, 2 šake borovnica; sirup: 1/2 šalice šećera, 1/4 šalice meda, šalica vode, šalica listova metvice, 6 žlica limunova soka