Bijeli šećer prepun je kalorija, a nema nikakve hranjive tvari. Zato ga je dobro zamijeniti kvalitetnim zaslađivačima. Med će se odlično uklopiti u većinu slatkih recepata, osobito onih koji sadrže orašaste plodove poput oraha, lješnjaka ili badema. Također, možete iskušati ječmeni ili rižin slad koji je nešto blažeg okusa. Slatkoću, ali i izražajni okus vašim će desertima dati i različite vrste suhog voća. Osim grožđica i suhih šljiva, dodati možete i nešto egzotičnije voće, poput sušenog manga ili papaje.
Banana u voćnim napicima poput frapea može smanjiti potrebu za dodavanjem šećera ili ga u potpunosti zamijeniti. Također, ukuhavanjem voćnih sokova tako da se iz njih ispari dio tekućine možete dobiti ukusne slatke preljeve.
BOBIČASTA ČAROLIJA
Sastojci: 400 g zamrznutog miješanog bobičastog voća (ostavite ih da se lagano odmrznu nekoliko minuta ako se bojite da ćete oštetiti mikser), 400 g jogurta, meda prema ukusu
Priprema: Bobice i jogurt miksajte dok ne dobijete gustoću koja odgovara sorbetu ili zamrznutom jogurtu. Poslužite prije nego što se rastopi. Ako se rastopi, dobit ćete ukusno piće. Ovaj desert ukusan je poput sladoleda, no siromašan masnoćama, bogat vitaminom C, a možete ga pripremiti u samo par minuta.
TORTA S BADEMIMA
Sastojci: 2 velike jabuke, 1 žlica limunova soka, 3 jaja, 5 žlica meda, 250 g mljevenih badema, 2 žličice mljevenog cimeta, 1/2 žličice praška za pecivo, listići badema
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 C. Obložite lim za kolače papirom za pečenje i lagano namastite rubove. Očistite jabuke od koštica, nasjeckajte i pirjajte ih u limunovom soku, poklopljeno, dok voće ne omekša. Stavite u zdjelu, umješajte mljevene bademe, cimet i prašak za pecivo. Lagano umutite jaja. Žlicom umiješajte jabučnu mješavinu u jaja, pazeći da ne splasne. Brzo ulijte mješavinu za kolač u lim, pospite listićima badema i pecite 45-55 minuta. Prema potrebi, pred kraj pečenja pokrijte folijom kako bademi ne bi zagorili.
ČOKOLADNA TORTA
Sastojci: Podloga: 100 g orašatih plodova, 100 g grubo mljevenih zobenih pahuljica, 50 g kokosova ulja, 1 žlica meda; Punjenje: 400 g tamne čokolade, 400 g svježeg sira, 300 g jogurta, 2 žumanjka, 4 bjelanjka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 160u00B0C. Obložite lim za kolače papirom za pečenje. Sastojke za podlogu miješajte u mikseru. Čvrsto utisnite u lim. Pecite 10 min. i ohladite. Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj. Pomiješajte svježi sir, jogurt i rastopljenu čokoladu dok smjesa ne postane glatka, a zatim umiješajte žumanjke. Istucite bjelanjke dok ne oblikuju krute vrhove i umiješajte ih u punjenje. Izlijte u lim za kolače i pecite 1-1/2 sata dok vrh ne očvrsne. Ohladite.
KRUŠKE SA SLATKIM PRELJEVOM
Sastojci: 4 kruške, 1 litra soka od jabuke, 300 ml crnog vina, 1 štapić cimeta, 2 klinčića, 2 žličice crnog papra u zrnu
Priprema: Sok od jabuke sa začinima kuhajte 10 minuta. Procijedite u zdjelu. Narežite kruške. Poslažite ih u duboku tavu i prelijte sirupom. Tavu stavite na jaku vatru i zakuhajte sirup, smanjite vatru, poklopite i lagano kuhajte 20 minuta. Ostavite 2 sata, pa izvadite kruške. Sirup kuhajte na jakoj vatri 20 minuta dok polovica tekućine ne ispari. Ohladite. Kruške razdijelite na tanjure i prelijte sirupom.