Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Recept iz 1952. za kruh bez kvasca - sa sodom bikarbonom
Hrvatska turistička zajednica uključila se u kampanju koju pokreće Svjetska turistička organizacija (UNWTO) s ciljem promoviranja gastronomije kao važnog dijela turizma i ukupne turističke ponude. Ovaj gastronomski projekt dio je velike #TravelTomorrow kampanje kojom se žele naglasiti temeljne i trajne vrijednosti turizma, a među njima i kulinarska baština zemalja članica UNWTO-a, kažu ponosno u Hrvatskoj turističkoj zajednici.
Dodaju kako će u sklopu ovog projekta svaka država izdvojiti svoje najpoznatije nacionalno jelo. Potom će ga promovirati na službenoj web stranici UNWTO-a putem videa materijala, fotografija i originalnog recepta.
- Bogatstvo i raznolikost hrvatske gastronomije predstavit će se kroz zagorske štrukle, tradicionalni specijalitet Hrvatskog zagorja - naglasili su.
- U ovom trenutku iznimno je bitno održavati vidljivost i prisutnost na našim emitivnim tržištima i to činimo kroz svakodnevne pojačane aktivnosti pod objedinjenom oznakom kampanje #CroatiaLongDistanceLove. Globalne akcije poput najnovije gastronomske kampanje UNWTO-a dodatni je način da u milijune domova širom svijeta izravno promoviramo Hrvatsku putem omiljenog tradicionalnog jela čije je umijeće pripreme upisano u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske - rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.
U video kojim predstavljaju našu zemlju biti će prikazan postupak izrade zagorskih štrukli, no taj video nam još nisu predstavili pa vam niže donosimo nešto slično.
- U vrijeme pandemije korona virusa koja je izrazito pogodila turistički sektor, UNWTO ovom kampanjom želi pokazati kako kulinarska baština ljudima pruža snažan osjećaj pripadnosti i u njihove domove donosi dašak lokalnih okusa putem kojih san o budućim putovanjima ostaje živ - napomenuli su u Hrvatskoj turističkoj zajednici.
Recept za prave zagorske štrukle
Sastojci:
- Za tijesto: 300 g mekog ili oštrog brašna, 1 veće jaje, 120 ml mlake vode, 1 žlica običnog ulja, 1 žličica soli
- Za punjenje: 500 g svježeg sira, 100 g vrhnja za kuhanje, 2 jaja, 1 prstohvat soli, 50 g topljenog maslaca za preljev tijesta
- Za preljev pečenih štrukli: 300 ml vrhnja za kuhanje, 50 g maslaca za premaz zdjele
- Za preljev kuhanih štrukli: 100 g maslaca, 2 žlice krušnih mrvica
Postupak pogledajte u videu:
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: U izolaciji pokušavaju napraviti sendviče kao iz McDonald'sa
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin