To je to što me zanima!

Stotinu blagodati u maloj ljusci - orasi za aperitiv i fine kolače

Ujutro ih jedite s pahuljicama ili s zobenom kašom, ručak započnite orahovačom, nastavite juhom i glavnim jelom u koje ste dodali orahe, a završite slatkim desertom
Vidi originalni članak

Kad su ljudi jeli žir, bogovi su jeli orahe, jedna je od najstarijih poslovica koja svakako laska orahu kao namirnici povlaštenih, jednoj od biljaka koja je s nama “od biblijskih vremena“. Iako se napominje da su šume oraha rasle samo u podnožju Himalaje dok ih od tamo nisu donijeli rimski legionari, naši su ga ljudi prigrlili kao jednu od namirnica bez kojih se ne može. 

I ma koliko se udomaćili, orasi su zadržali epitet posebnosti jer su i danas mnogima preskupi da bi ih obilnije koristili u svakodnevnoj prehrani. Što je i dobro jer je riječ o kaloričnom plodu koji je u manjim količinama jako zdrav.  Iako se zna da utječe na snižavanje lošeg kolesterola i umanjuje metabolički sindrom, pokazalo se i da poboljšava spavanje onima koje rade u noćnoj smjeni te olakšava jet lag. 

Zanimljivo je da ga je ruski znanstvenik Mičurin nazvao “voćkom - kombinatom” jer se kod oraha koristi sve: lišće, pupoljci, mladi orasi, ljuska mladih oraha, zreli plodovi i drvo… Mnogima je najpoznatiji kao sastojak  tradicionalne gibanice ili orehnjače, ali  je i odličan dodatak i slanim jelima i umacima, poput onog  koji se poslužuje uz pisanicu punjenu suhim šljivama. Vegetarijanci ga dodaju u svoje veganske sarmice i ostala jela inače poznata po mesnom nadjevu, a svi uživaju u širokim rezancima s orasima. 

Odličan je sastojak mnogih salata, među ostalima, i glasovite salate waldorf, od jabuka i celera, sa salatnim preljevom od majoneze, vrhnja i limuna, a bez oraha ne bi bila potpuna ni salata od avokada, cikorije i rikule s preljevom od tofua i kopra.  U istočnjačkim kuhinjama salata od svježih krastavaca i oraha može biti predjelo. 

Orah se dodaje i gustim salatnim preljevima kojima se obogaćuju različite salate ili se poslužuju pored njih, a često se dodaju i sirevima. Orah se dodaje i hladnim juhama na bazi jogurta i voća, voćnim salatama, sladoledu, pudinzima i raznim kolačima.  Može se dodati tijestu, kremi ili kao dekoracija, cijele jezgre, sjeckan ili mljeven. Gotovo da nema blagdanskog kolača bez oraha (medvjeđe šape, breskvice, roščići...), a odlično se slaže s čokoladom, kavom, medom, rumom te sušenim i svježim voćem. 

Nema ručka bez aperitiva

Samo sedam oraha na dan učinit će čuda za vaše zdravlje, a mogu biti i osnova cjelodnevna jelovnika. No izvor su i posebnih užitaka poput orahovače, koja se priprema od mladih zelenih oraha, rakije, klinčića i šećera.  

Čokotorta s orasima i đumbirom  

Sastojci:  6 jaja, 200 g šećera, 250 g oraha, 2 žlice krušnih mrvica, 1/2 žličice đumbira, Za kremu:  4 jaja, 250 g šećera, 5 rebara čokolade, 250 g maslaca,  limunov sok 

Priprema: 

1. Jaja pažljivo razbijte i odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte im mljevene orahe, suhi ili svježi đumbir,  mrvice i na kraju čvrst snijeg koji ste istukli uz dodatak malo soli. Smjesu izlijte u namašćen kalup za torte i pecite na 180-200 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta, dok drveni  štapić izađe suh iz tijesta. 

2. Dok se tijesto peče, pripremite kremu. Jaja i šećer izmiješajte, stavite ih na paru, dodajte razlomljenu čokoladu i kuhajte miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati. Kad se zgusne, stavite je hladiti i povremeno je promiješajte. 

3.  U ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izmiješani  maslac i limunov sok.  Pečenu tortu prerežite napola i premažite je kremom, te poklopite. Izvana je također premažite kremom.

Fini minjoni s orasima  

Sastojci: 180 g šećera, 4 jaja, 80 g oraha, 2 žlice mrvica, vanilin-šećer, 1/2 vrećice praška za pecivo, 120 g maslaca, rum, 1/2 mlijeka, 300 g bijele čokolade, 200 ml slatkog vrhnja 

Priprema: 

1. Miješajte šećer, žumanjke i vanilin-šećer dok pobijele i postanu pjenasti. Tada dodajte smjesi jaja i šećera 60 grama mljevenih oraha,  mrvice, prašak za pecivo i čvrst snijeg od bjelanjaka. Izlijte smjesu u  lim za pečenje premazan maslacem i posipan brašnom. Pecite u prethodno zagrijanoj  pećnici 20 do 30 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.

2.  Za kremu zagrijte mlijeko do vrenja, dodajte mu 100 g šećera i 20 grama samljevenih oraha. Prokuhajte i maknite na stranu. Kad se ohladi, primiješajte pjenasto izmiješan maslac. Ohlađen kolač prepolovite, jednu polovicu premažite kremom. Poklopite drugom polovicom i narežite  na kocke.

3. Bijelu čokoladu otopite na pari i primiješajte joj vrelo slatko vrhnje i dobro izmiješajte.  U glazuru umočite svaku kockicu i ukrasite polovicom oraha.

Pita s kruškama i orasima 

Sastojci: 80 g maslaca, 80 g šećera u prahu, 80 g čokolade u prahu, 3 žumanjka, 1 jaje, limun,  60 g mljevenih oraha, 2 žlice rezanih oraha, 80 g glatkog brašna, žličica praška za pecivo, 3 bjelanjka, prstohvat soli, 250 g krušaka

Priprema: 

1. Opranim kruškama ogulite koru, prerežite ih na četiri dijela, i izvadite im sjemenke. Pećnicu ugrijte na 180 Celzijevih stupnjeva.  Kalup za torte premažite maslacem i posipajte ga brašnom. Brašno, prašak za pecivo i čokoladu u prahu prosijte kroz sito i pomiješajte ih s mljevenim i rezanim orasima. 

2.  Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i istucite ih u čvrst snijeg. Zapjenite maslac sobne temperature i dodajte mu pomalo šećer u prahu, jaje, žumanjak po žumanjak i  svježe naribanu koricu neprskana limuna, pa primiješajte naizmjenice smjesu od brašna i snijeg od bjelanjka. 

3. Tijesto izlijte u kalup, poravnajte površinu, lagano i ravnomjerno  utisnite u tijesto  kruške i pecite 20 minuta.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 47

  • Timmy2 24.11.2013.

    Ni orasi nisu što su nekad bili.:- )))))))

  • twinsi2 24.11.2013.

    Ujutro za doručak,pa za ručak,a za večeru orahovac hehehe:)))A za desert neću reći:))))

  • SA-SU 24.11.2013.

    Glaaaaaadan saam! :(( Za početak bi jednu orehovaču, juhu koju god samo ne od rajčice!

Komentiraj...
Vidi sve komentare