To je to što me zanima!

Što raditi u mirovini? Evo 10 super ideja i kreativnih hobija

Pomisao da više ne morate ići na posao mogla bi biti primamljiva, no sloboda može biti i nepoželjna jer ćete odjednom imati previše vremena s kojim nećete znati raspolagati
Vidi originalni članak

mirovini se bavite aktivnim hobijima, druženjem i gledajte na to kao na novu etapu života koju ćete ispuniti sretnim i veselim trenucima.

1. Očistite svoj dom i oslobodite svoj um

Pregledajte ormare, ormare, ladice i stolove - i dok ste već kod toga, popnite se na tavan i sredite sve one stvari koje ste namjeravali učiniti godinama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zadržite nešto posebno i uživajte u uspomenama, a ostalo prodajte ili donirajte. Ono što pronađete može vas pomladiti podsjećajući vas na sebe kad ste bili mlađi.

2. Postanite turistički vodič

Ako volite zanimljiva i lijepa mjesta te vas fascinira prošlost, zašto ne biste saznali više o volontiranju kao turistički vodič. Pridružite se lokalnim grupama entuzijasta i obogatite svoj život.

OVO VAS ČEKA 2024. Od 1.1. stupaju na snagu velike novosti u Hrvatskoj: Promjene oko plaća, mirovina, poreza...

3. Posvetite se vrtu

Vrtlarenje je zdravo i jednostavno, a ako nemate vrt, osmislite gredice na balkonu. Ima mnogo manjih biljki i povrća koji su praktični za uzgoj u tegli ili maloj gredici smještenoj u drvenoj kutiji.

4. Istražite svoje obiteljsko stablo

Sjetite se svih teta, familije i članova šire obitelji, kako biste napravili mapu te saznali što više o vlastitom porijeklu.

Zanimljivo je napraviti obiteljsko stablo, u tome mogu pomoći i drugi članovi obitelji. Također možete uključiti svoju djecu i unuke kao stalni obiteljski projekt. Ovo je sjajan dar za obitelj – i generacije koje dolaze zahvaljivat će vam na tome.

PROBLEMI S DEPRESIJOM Ricky Rubio završio karijeru u NBA ligi: 'Ta večer bila je jedna od najtežih, um mi je potonuo'

5. Sviranje, glazba i pjevanje

Bilo da ste oduvijek željeli naučiti neki instrument ili ste nekada, ali ste godinama zanemarivali svoj talent, sada imate priliku razviti svoj glazbeni talent.

Na mrežama ima niz tutorijala koje možete pratiti i naučiti nešto više o nekom instrumentu.

Postoji i niz zborova u koje se lako uključiti. Glazba je melem za um te će nas održava mladolikima.

A možda ste za ples - ako imate ritma, sada je vrijeme da naučite onaj valcer koji nikako niste stizali.

6. Gledajte na život kroz objektiv

Za osobe mlađe od određene dobi, čini se da je fotografija samo snimanje stvari za stavljanje na društvene mreže. Međutim, postoji puno više od prave umjetnosti fotografije.

ŠTO SE MIJENJA U 2024. Od danas napojnice mogu na karticu, rastu plaće i minimalac, žene će kasnije u mirovinu...

Gledanje života iza kamere može vam pomoći da vidite svijet u potpuno novom svjetlu – a praćenje sjajne slike čini svako putovanje avanturom. Fotografija vam također daje način da koristite i razvijate umjetničku stranu osobnosti.

7. Pomozite potrebitima

Dobrotvorne organizacije uvijek mogu pomoći - bilo da se radi o dostavi hrane beskućnicima, šetanju pasa ili brizi o mačkama u vašem lokalnom utočištu za životinje ili razvrstavanju donacija u dobrotvornoj trgovini.

Upoznat ćete nove ljude i osjećati dobro, dajući doprinos zajednici.

8. Preradite namještaj

Upcycling je sjajan način da namještaju i domu date živahan novi izgled te bacite stvari koje možete koristiti duže vrijeme.

Mnogo je jednostavnih tehnika od bojenja do kreiranja raznih uzoraka na namještaju, budite kreativni.

9. Pokrenite mali posao ili radite honorarno

Ako imate hobi ili vještinu koja može zaraditi nešto novca, zašto to ne biste pretvorili u posao. Primjerice, to može biti prodaja proizvoda online, ljudi vole kupovati ručno rađene stvari.

Lokalni dućani često traže pomoć u poslovima kao što je slaganje stvari i slično.

Također, ako dobro kuhate, možete pokrenuti vlastiti posao s kolačima, predlaže Unbiased.

10. Pronađite društvo

Sad imate vremena za društvo, a šetnje i večeri u društvu svakako su zabavnije kad ste okruženi ljudima koji su vam pravi prijatelji. Druženje podiže raspoloženje te vas čini sretnima.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • 06.01.2024.

    Naši umirovljenici su zaokupljeni kreativnim hobijem- kopanjem po kontejnerima i prodajom PVC ambalaže za preživljavanje. Koji komedijaški članak.

  • Mr. Pickles 06.01.2024.

    Tko je zdrav (fizički i mentalno) i ima nešto novaca, uživat će u mirovini dok stvari ne krenu nizbrdo. A ovi drugi... Khm da...

  • 06.01.2024.

    U mirovini samo putovst..s hrvatskom mirovinom otputuješ recimo od svoje kuće do obližnjeg smeća ili kontejnera, pa kopaš i kopaš dok ne nađeš koju bocu, pa se velikodušno počastiš čevapima ili tirolskom. Ma predivno...

Komentiraj...
Vidi sve komentare