To je to što me zanima!

Što je ljeto bez slasne i lagane šarene salate s tjesteninom

U kombinacije povrća i tjestenine dobro će se uklopiti i voće, sjemenke buče, a u vrućim danima najbolji su lagani preljevi te tuna i bijelo meso poput piletine
Vidi originalni članak

Kako bi se tjestenina u salati savršeno prožela s preljevom, najbolje je da je skuhana “al dente”.  Iz istog razloga je odmah nakon kuhanja valja preliti hladnom vodom. Prije dodavanja povrća, osobito začinskog bilja, obvezno pričekajte da se tjestenina malo ohladi kako bilje ne bi povenulo. 

Za takve salate idealni su lagani preljevi od maslinova ulja, octa i limunova soka, ali i oni kremasti od nemasnog jogurta ili majoneze. Voćni sokovi od jabuke ili naranče također će se lijepo sljubiti s ostalim sastojcima, pa i voće poput malina, dinja, lubenica, ribizla... Da bi salata bila još zasitnija, dodajte skuhanu piletinu, pršut ili sir. 

Šarena ljetna salata 

Sastojci: 110 g tjestenine, 5 šalica matovilca, rikule i radiča, šalica narezanih rajčica, 1/2 šalice fete, 3 žlice octa, sol, papar, 1/4 šalice prženih pinjola, 3 žlice maslinova ulja.

Priprema: Skuhanu tjesteninu pomiješajte s matovilcem, rikulom, radičem, rajčicama i fetom. Prelijte maslinovim uljem i octom pa posolite i popaprite. Na kraju dodajte i pržene pinjole.

Salata s tunom i povrćem

Sastojci: 200 g tjestenine, konzerva tune, 5 cherry rajčica, 2 rotkvice, 5 maslina, šalica blanširane brokule, mrkva, šalica kuhanog graška, 2 žlice maslinova ulja, 2 žlice octa

Priprema: Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, ohladite je pa pomiješajte s procijeđenom tunom i ostalim narezanim povrćem. Začinite maslinovim uljem, octom te solju i paprom. 

Voćno-povrtna salata

Sastojci: 350 g tjestenine, 220 g mahuna, 1,5 žličica kore od naranče, 3 šalice dinje narezane na kockice, 4 šalice jagoda, žličica šećera, 1/3 šalice octa, 1/3 šalicae maslinova ulja, sol, 1,5 žlica sjemenki maka, žličica senfa

Priprema: Kako biste napravili preljev, u octu rastopite šećer, senf i sol. Sve pomiješajte s maslinovim uljem i sjemenkama maka. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi pa procijedite, a mahune blanširajte u posebnoj posudi. Isperite ih hladnom vodom pa pomiješajte s dinjom i preljevom. Pospite naribanom korom naranče. Ohladite pa poslužite s jagodama. 

Grčka salata sa špinatom

Sastojci: 140 g mladog špinata, 340 g tjestenine, 400 g bijelog graha iz konzerve, 110 g fete, 1/4 sušenih rajčica, 2 komada mladog luka, 2 češnja češnjaka, žličica naribane limunove kore, 2 žličice maslinova ulja, žličica origana, žličica majčine dušice, sol, papar, naribani parmezan

Priprema: U velikoj posudi pomiješajte špinat, grah, fetu, rajčice, nasjeckani mladi luk, češnjak, limunov sok i koricu, maslinovo ulje, origano, majčinu dušicu, sol i papar. Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi dva sata prije posluživanja. Tad toj mješavini dodajte skuhanu tjesteninu i pospite parmezanom. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Markoo1995 13.08.2012.

    ne izgleda loše :)

  • ZMIJA1 24.06.2012.

    dobro izgleda

  • user_122388 22.06.2012.

    ...ovo izgleda superiška, kaj je je... al dok ja zarežem špeka i paradajzeka, zaboravim na svu ostalu klopu....

Komentiraj...
Vidi sve komentare