Početkom tjedna započela je, doduše tek u rijetkim plastenicima, berba nadaleko poznatih vrgoračkih jagoda. Lijepog izgleda, intenzivno crvene boje, sočne i s posebnom aromom vrgoračke su jagode kraljice naših tržnica.
Prve male količine našle su se na tržnicama u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Splitu u dva trgovačka centra vrgorački proizvođači jagoda dobili su štandove na kojima su kupci sigurni kako kupuju upravo vrgoračku jagodu. Pakirana je u posebnim košaricama modre boje na kojima je utisnut znak "vrgoračka jagoda, Hrvatska" i oznaku Vrgorac Quality proizvođača.
POGLEDAJTE VIDEO: Jagode iz Vrgorca spremne za berbu
Uzgajivači su prije nekoliko godina osnovali svoju udrugu upravo s ciljem zaštite imena s logom vrgoračke jagode u čemu su imali veliku podršku i financijsku pomoć grada Vrgorca i gradonačelnika Ante Pranića. Ovaj projekt, u kojem svaki član udruženja dobiva posebnu naljepnicu s brojem OPG-a prema zasađenim količinama koje moraju biti upisane u AGRONET sustav, jedinstven je upravo za vrgoračke jagodare.
Sve to daje sigurnost kupcu da je u košarici vrgoračka jagoda, ali i mogućnost da preko broja OPG-a u svakom trenutku može preko arkoda provjeriti gdje su ubrane i na kojem OPG-u su uzgojene jagode koje je kupio.
Zašto su do u detalje vrgorački proizvođači željeli zaštititi svoje jagode odgovor je jednostavan.
- Gledam nekidan na tržnici prodavačica prodaje jagode i glasno viče: Kupite vrgoračke jagode. Ja sam joj pristupio i vidim modra košarica je, ali bez našeg loga i nažalost nisu naše jagode. Sa svim i svačim se nažalost prodavači služe kako bi pod imenom vrgoračka jagoda prodali uvozne jagode koje nisu ni sjena naših - dočekuje nas Mate Erceg u mjestu Orah, srcu vrgoračkih jagoda, koji zajedno sa svojim susjedom Matom Vujčićem u svojim plastenicima puni prve košarice sočnog ukusnog zalogaja.
- Naša rijeka Matica kanalima za navodnjavanje, izgrađenim još u doba Austro-Ugarske, vodom natapa sve naše poljoprivredne usjeve, poglavito nasade jagoda. I kad krenu jesenske i zimske kiše cijeli ovaj kraj poplavi, samo ne ovaj "otok" koji je na uzvišenju i na kojem plastenici s jagodama ostaje na suhom. Znala je i priroda što radi i nagradila nas za naš trud - govori nam uz smiješak, onaj drugi Mate Vujčić koji je doslovno odrastao u jagodama.
Dvogodišnja je biljka i kada je se nakon dvije godine vadi iz zemlje sadi se neka druga povrtlarska kultura da se zemlja malo odmori i pripremi za sljedeću godinu kad se ponovno sade jagode. I tako je to u Orahu i vrgoračkom kraju više od pedeset godina.
Taj zatvoreni krug nikada se ne prekida, samo se planski zemlja odmara i priprema za najvažniju kulturu, vrgoračku jagodu.
- U kolovozu kada dobivamo sadnice pa do veljače, a posebno ožujka i travnja kada krene berba, svaki dan sam u plastenicima. Dva puta do berbe moramo ih podbirati, listove uklanjati da bi u veljači imali otprilike ovakav izgled sadnica koje počinju cvjetati, da bi već polovinom travnja mogli ubirati ove zdrave sočne plodove. Ma ja vam s njima znam pričati, tu sam i u rano jutro i u kasnu večer. Uvijek ima posla u plasteniku, bila kiša, vjetar ili sunčan dan. I tako iz dana u dan. Ovo vam je doslovno ručni proizvod. Sadimo ih ručno, čistimo listove, čupamo travu, beremo i tako iz dana u dan iz mjeseca u mjesec. Svaki ovaj crveni plod prođe preko naših ruku - govori nam Mate Vujčić dok ponosno pokazuje prve rumene plodove.
- Mi naše jagode minimalno tretiramo i nema govora o nekoj kemiji u sazrijevanju. Vidite, zašto ove u plastenicima prije dozrijevaju - je li vama ugodnije kada ste u toplu ili kada ste vani na kiši i buri? E, pa tako i našim jagodama više godi toplina u plasteniku. Ne bojte se za konzumiranje vrgoračkih jagoda - govori nam Mate.
I jedan i drugi, kao i svi ostali vrgorački jagodari spremno izjavljuju da u njihove plastenike uvijek mogu doći stručnjaci, bez najave uzeti uzorke i provjeriti kvalitetu vrgoračke jagode. Ovo podneblje ljubi jagodu, jer puno sunčanih dana u godinu, plodna zemlja uz čistu slatku vodu iz rijeke Matice i navodnjavanje kap na kap spoj je potrebnog za kvalitetu vrgoračkih jagoda.
Zato i jesu tako ukusne, mirisne i slatke. I malo tko će im odoljeti. Sada na početku berbe za košaricu će trebati izdvojiti dvadeset kuna. I to nije puno za kvalitetu koja se dobiva, poglavito kada se zna da su vrgoračke jagode ubrane ujutro, a već istog dana su na stolu kupca. I nema onog tko će odoljeti ovim sočnim crvenim plodovima. Jako su zdrave te mogu spriječiti mnoge bolesti.
Odličan su izvor vitamina C i imaju velika antioksidativna svojstva. Stoga ih se preporučuje što više jesti upravo u sezoni kad dolaze na rod od travnja do lipnja bilo u slatkoj ili slanoj kombinaciju. Vrgorčani ne strahuju za plasman svojih jagoda. Ne nadaju se, kažu u pomoć sa strane već isključivo u svoje ruke i rad.
Ipak ono što napominju je dato obećanje premijera Plenkovića i ostalih dužnosnika za vrijeme obilaska poplavljenih Kokorića o izgradnji tunela u narednih pet godina kojim bi se riješilo sustav plavljenja plodnog vrgoračkog polja. Jer planovi su ovih mladih poljoprivrednika veliki, samo da je malo vjetra u leđa.