Kupus, brokula, grah i cvjetača samo su neke od zdravih namirnica koje su dio zimskog jelovnika te bi bilo dobro da se svaka od njih jede barem jedanput u tjednu, poručuje nutricionistica Božica Mirić. U pripremi jela važno je koristiti sezonske namirnice jer će one dati tijelu potrebnu energiju i ojačati imunitet. Više o zdravoj zimskoj prehrani možete saznati u kuharici “Hrvatski obiteljski objed-zima” koja uz 24sata po cijeni od 39,90 kuna izlazi 20. studenog. U hrvatskoj tradicionalno-modernoj kuharici nutricionistica Božica Mirić i zagrebački ugostitelj Drago Vukušić predlažu 311 zdravih i ukusnih zimskih recepata iz cijele Hrvatske.
HRVATSKA ZIMSKA KUHARICA SPOJ JE TRADICIJE I MODERNOG
Pripremanje jela omogućuje nam kombiniranje hrane prema vlastitim željama, ukusima i iskustvima. Tako tradicionalna jela koja su većinom siromašna ali zdrava možete obogatiti novim začinima ili namirnicama i stvoriti vlastiti kulinarski “izum”. Kulturna i klimatska različitost hrvatskih regija omogućuje nam da našu prehranu učinimo raznovrsnijom, ukusnijom i zdravijom. Uz pozornost na zdravu i uravnoteženu prehranu, važno je da pazimo i na planiranje tjednog jelovnika i nabavu potrebnih namirnica jer ćemo samo tako uštedjeti novac, vrijeme i energiju, ističe suautorica kuharice Božica Mirić.
GRAH, MESO I HELJDA ZAGRIJAVAJU ORGANIZAM
Tijekom zime imunitet je oslabljen pa je važno upotrebljavati namirnice koje su bogate vitaminima. Posebno vitaminom C kojeg ima u svježem i kiselom kupusu, brokuli, cvjetači, korijenu i lišću peršina i kiseloj repi, savjetuje nutricionistica Božica Mirić. Važan dio zimske prehrane su i žitarice poput heljde, ječma i prosa te mahunarke među kojima je omiljeni grah. One su uz meso, neophodan izvor bjelančevina i “grijači” organizma.
- Kod kuhanja povrća važno je da se ono ne kuha predugo jer gubi vitamine. No također je važno da se voda u kojoj se kuhalo povrće ne baca, nego da se koristi kao temeljac - ističe koautorica knjige “Hrvatska obiteljska kuharica”. Juhe i variva trebali bi biti sastavni dio zimskog jelovnika jer nam osiguravaju potrebnu tekućinu.
- Češnjak je neizostavni začin zimske kuhinje. Pirjan ili kuhan, on zadržava sve važne sastojke te podiže imunitet i štiti naš organizam od bakterija, gljivica i parazita
- Zimi izbjegavajte južno voće poput ananasa jer “hladi” naš organizam. U zimskom periodu preporučuje se tradicionalno i zdravo suho voće, orašasti plodovi te domaći džemovi
- Vitamin C iz limuna odlično se sljubljuje s korjenastim i lisnatim povrćem u svježim salatama. Đumbir, istočnjački začin, važan je “grijač” organizma zimi jer potiče cirkulaciju
RECEPTI ZA TOPLU I UGODNU ZIMU