Zamislite da možete izaći, piti do mile volje i dobro se zabaviti, a da sutra ne osjećate mamurluk i nema posljedica pijanstva. Uskoro bi i to moglo biti moguće, jer stručnjaci kažu da razvijaju novu tvar koja će imati iste učinke kao i alkohol, samo bez toksičnih pojava.
David Nutt, direktor neuropsihofarmakološkog odjela na Imperial Collegeu u Londonu kaže kako bi ta tvar mogla izaći na tržište u idućih pet godina.
POGLEDAJTE VIDEO:
S idejom o tome da proizvede Alcarelle počeo se baviti još 1983. godine, dok je još bio student. Tada je otkrio 'protuotrov' za alkohol, s ciljem da onima koji piju pomogne olakšati posljedice pijanstva. Taj je protuotrov bio vrlo opasan, jer je izazivao napadaje ako bi se slučajno konzumirao u trijeznom stanju, pa nikada nije završio u kliničkim ispitivanjima.
No, Nuttu je to pomoglo da otkrije kako su Goba receptori, neurotransmiteri koji šalju kemijske reakcije u mozak i živčani sustav, odgovorni za osjećaj pijanstva. Kako se inače bavio istraživanje utjecaja alkohola, kanabisa i heroina na mozak, objavio je i istraživanje u kojem je pokušao dokazati da alkohol kad su u pitanju te tri tvari najpogubnije utječe na mozak.
Štoviše, uvjeren je u to da je alkohol toliko štetan da bi granica alkohola koji smijemo konzumirati trebala biti najviše - jedna čaša godišnje.
Zato se bavi proizvodnjom tvari koja će djelovati na mozak jednako kao alkohol, ali bez toksičnih posljedica. Dakle, ta bi tvar trebala aktivirati samo one receptore u mozgu koji vode do poželjnih posljedica - osjećaja ugode i opuštenosti koji se javlja kad konzumiramo alkohol. Istodobno, blokiralo bi se stvaranje negativnih, odnosno nepoželjnih posljedica.
Za sada, piće je isprobao sam te nekoliko kolega iz njegovog laboratorija, jer još nije utvrđeno da je napitak siguran i da je spreman za testiranje na većem broju ljudi. No, nada se da će u tome uspjeti tijekom narednih 5 godina, piše Insider.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: