To je to što me zanima!

Stimulirajte jetru na rad za još djelotvorniji siječanjski detoks

Uzmite sirutku, jedite ciklu, kiseli kupus i zeleno lisnato povrće te neko vrijeme izbjegavajte alkohol, masno, pa čak i šećere iz voća i jetra će vam biti zahvalna
Vidi originalni članak

Jetra je glavni organ zadužen za metabolizam alkohola, ali i za 499 drugih funkcija čišćenja organizma od toksina i regulacije razine masnoće u krvi. Također, jetra je zadužena za dobro funkcioniranje imuniteta, skladištenje vitamina i minerala, stabiliziranje hormona i kontrolu glukoze, piše Huffington Post.

Kako je jetra glavni organizator kemijske materije u tijelu, poboljšanje njezine funkcije temeljni je korak u detoksikaciji organizma, objašnjavaju stručnjaci.

Prva faza stimuliranja jetre

Uzimajte kvalitetne nadomjestke prehrani koji će osigurati vitamine i minerale koji nam često nedostaju u zimskim mjesecima. Najbolji odabir su multivitamini, jer svi vitamini i minerali djeluju u sinergiji kako bi ih tijelo moglo kvalitetno iskoristiti. 

Uključite antioksidanse u prehranu

Najvažniji izvor antioksidansa u hladnim zimskim mjesecima je zeleno lisnato povrće i orašasti plodovi. Također, želite li stimulirati jetru pijte zeleni čaj s limunom.

Aktivna druga faza počinje češnjakom

Češnjak, luk, poriluk i kiseli kupus povrće su koje pomaže jetri u oslobađanju suvišnih masnoća iz organizma, pa bi u ovoj fazi trebali pojačati njihov unos.

Radije povrće nego voće

Kako se fruktoza iz voća probavlja isključivo u jetri, olakšajte joj posao i nekoliko tjedana svo voće zamijenite povrćem.

Namirnice baš za jetru

Hrana poput sirutke, cikle, brusnice, artičoke i mladih sireva dokazano regenerirajuće djeluje na oštećena jetra.

Izbjegavajte toksine

Kemijski proizvedeni lijekovi opterećuju jetru i njezin rad, pa ako nisu obavezni dio vaše terapije ukinite ih prije i za vrijeme detoksikacije. Također, potpuno izbacite alkohol i cigarete.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • veron 10.01.2013.

    ja krećem na detoksikaciju..imam bure kupusa,žena odlučila da pravi domaći sir,bit će sigurno par lit. sirutke,povrće obožavam..ne znam kako ću sa čokoladom,uh,uh...uvijek nešto mora zakočiti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare