Na šibenskoj tržnici kupce su razveselile prve ovogodišnje trešnje ubrane na području Ljubostinja i Dubravica, no njihova cijena baš i nije. Kilogram stoji od 8 do 10 eura.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ipak, mnogi su ih se zaželjeli pa kupe makar pola kilograma samo da im osjete okus. Neki sretnici imaju trešnje u svojim voćnjacima pa u njima mogu uživati koliko žele, a od viškova napraviti fine poslastice, poput prefinog kolača, krem deserta u staklenkama ili štrudle za koje vam donosimo recepte.
Cheesecake brownies s trešnjama
Sastojci:
*šalica od 250 ml
- za kremu: 250 g krem sira, pola šalice šećera, 1 jaje, pola žličice ekstrakta vanilije
- za brownie: šalica maslaca, 180 g čokolade s većim postotkom kakaa, 2 šalice šećera, žličica ekstrakta vanilije, prstohvat soli, 4 jaja, 1 i 1/4 šalice brašna
- za nadjev: pola kg zrelih trešanja bez koštica, 2 žlice šećera, 1 žlica gustina, 200 ml vode
Priprema:
Izmiksajte krem sir i šećer pa u to dodajte jaje i ekstrakt vanilije. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Napravite nadjev - kratko prokuhajte trešnje u vodi i šećeru, dodajte gustin prethodno razmućen u malo vode i kratko kuhajte uz stalno miješanje.
Potom pripremite biskvit - na pari otopite maslac i čokoladu, maknite s vatre i dodajte šećer, sol i vaniliju. Promiješajte pa ubacite jaja i brašno. Smjesu izlijte na prethodno pouljen protvan i rasporedite kremu od sira, a na to nadjev od višanja
Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva, odnosno sve dok krema od sira ne dobije blago smeđu boju po rubovima, a središte ostane pomalo želatinozno. Ohladite ga i prije rezanja držite par sati u hladnjaku.
Cheesecake u staklenkama
Sastojci:
- 1 i 2/3 šalice zdrobljenih integralnih keksa
- 1/4 šalice šećera
- 1/2 šalice rastopljenog maslaca
- 2/3 šalice šećera
- 1/3 šalice brašna
- 1 prstohvat soli
- 2 šalice mlijeka
- 3 razmućena žumanjka
- 1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 500 grama krem sira sobne temperature
- trešnje bez koštica
Priprema:
Zdrobite kekse pa ih pomiješajte sa 1/4 šalice šećera i otopljenim maslacem. Potom ih utisnite u male staklenke.
Kremu napravite tako da u loncu pomiješate 2/3 šalice šećera s brašnom i prstohvatom soli pa polako dolijevajte mlijeko u koje ste prethodno umutili žumanjke. Pazite da vam se ne naprave grudice jer smjesa treba biti glatka. Kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Zatim je uklonite sa štednjaka i dodajte ekstrakt vanilije.
Krem sir dobro izradite tako da bude gladak i kremast pa ga dodajte u puding i dobro promiješajte. Kremom punite staklenke pa ih ostavite neka se dobro ohlade. Na kraju na vrh stavite trešnje.
Napomena: Trešnje (ili neko drugo voće) možete staviti na podlogu od keksa pa na to dodati kremu od vanilije te ukrastiti s nekoliko komada voća i malo šlaga.
Štrudla od trešanja
Sastojci:
tijesto: 500 g brašna, ulje, voda, sol (ili kupite gotove kore)
nadjev: 700 g trešanja bez koštica, 100 g šećera, 100 g krušnih mrvica, korica limuna
Priprema:
Umijesite tijesto od svih sastojaka i ostavite ga da kratko da stoji omotano u plastičnu foliju. Razvucite ga vrlo tanko pa na njega rasporedite trešnje, šećer, koricu limuna i krušne mrvice. Zarolajte i stavite u protvan. Pecite na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta, dok tijesto ne dobije lijepu rumenu boju.
Na kraju štrudlu ohladite i pospite šećerom u prahu.