To je to što me zanima!

Staro narodno vjerovanje: Na oproštaju od stare i dočeku Nove godine držite se svinjetine

Prema narodnom vjerovanju, obilja, zdravlja i sreće će imati oni koji na Silvestrovo ili za prvi dan nove godine pripreme svinjetinu, jer je to životinja koja 'ruje prema naprijed'
Vidi originalni članak

Prema narodnom vjerovanju, obilja, zdravlja i sreće će imati oni koji na Silvestrovo ili za prvi dan nove godine pripreme svinjetinu, zeleno povrće te leću. Svinjetina simbolizira sreću jer je svinja životinja koja “ruje prema naprijed”. Piletina je pritom strogo zabranjena, baš kao i kokoš zato što čeprka prema nazad. I hrana u obliku kruga donosi sreću jer simbolizira zaokruženi ciklus jedne i početak druge godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Nekad seljačka hrana, čvarci, danas su postali skupa delikatesa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Doduše, u narodu se uvriježio i nešto drukčiji običaj, po kojem se za staru godinu jede piletina, zato da bi 'zakopali' sve nevolje i probleme iz te godine i ostavili ih iza sebe, dok na prvi dan nove godine treba jesti svinjetinu, jer praščić donosi sretniji pogled na budućnost. 

Kako god odlučili, trebat će vam nekoliko prijedloga za pripremu slasnih obroka od svinjetine, ako vaš prvi izbor nije fini, pečeni odojak. 

Tajlandski tost sa svinjetinom

Sastojci: domaći kruh, 100 g svinjetine od ruže, češanj češnjaka, 10 g korijena peršina, list peršina, žličica brašna, žlica sojina umaka, jaje, sušene marelice

Priprema: Kruh narežite na 15 kocki debljine 2-3 centimetra. Meso usitnite i prebacite ga u električnu sjeckalicu s korijenom peršina, režnjem češnjaka, sojinim umakom, paprom, soli i brašnom. Dobivenom paštetom premažite kruh tako da sloj ne bude deblji od pola debljine kruha pa utisnite i list peršina. Razmutite jaje, pa u njega umočite mesni dio tost kocki, pa ispržite i ocijedite na papirnatim ubrusima. Poslužite uz sojin umak i narezane marelice. 

SVJETSKA STATISTIKA Tko jede najviše mesa? Hrvati obožavaju svinjetinu i piletinu

Škotska jaja

Sastojci: 450 g svinjske kobasice, 3 lista kadulje, grančica peršina, 2 žlice pšeničnog brašna, 5 jaja, žlica sjemenki sezama, žlica sjemenke bundeve, žlica sjemenke suncokreta, 3 žlice miješanih orašastih plodova, dl biljnog ulja.

Priprema: Skuhajte 4 jaja, ogulite ih i ohladite pod mlazom hladne vode. Ugrijte pećnicu na 180°C. Ogulite meso iz kobasica iz ovitka pa pomiješajte s kaduljom i nasjeckanim peršinom. Podijelite smjesu na četiri dijela. Svako jaje obložite smjesom s mesom od kobasica i oblikujte u kuglicu. Zarolajte u brašno pa u istučeno jaje. Svaku kuglicu zarolajte u pomiješane sjemenke i orašaste plodove. Pecite 20 minuta na vrućem ulju.

Svinjski kotleti s jabukama

Sastojci: 4 svinjska kotleta (debljine dva centimetra), sol, papar, 3 žlice maslaca, 2 jabuke, oguljene i tanko narezane, luk, 2 žlice smeđeg šećera, 2 žličice cimeta 160 ml jabukovače, 80 ml vrhnja za kuhanje.

Priprema: Kotlete začinite solju i paprom s obje strane. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite dvije žlice maslaca. Odmah dodajte svinjske kotlete i pecite ih dok ne porumene, otprilike tri minute po strani. Prebacite na tanjur i ostavite sa strane. Vratite tavu na srednje jaku vatru i otopite jednu žlicu maslaca. Odmah dodajte jabuke i luk i dinstajte ih, povremeno miješajući, dok luk ne omekša, oko pet minuta. Umiješaj zatim smeđi šećer i cimet. Dodajte jabukovaču i vrhnje. Pričekajte minutu pa dodajte svinjske kotlete i kuhajte između sedam, osam minuta. Kotlete poslužite s jabukama.

VELIKA INSPEKCIJA Istina o mesu: Jedete puretinu iz Italije i rumunjsku svinjetinu

Buncek pečen u pivu

Sastojci: svinjska koljenica, svježe mljeveni papar, sol, 2 žlice ulja, 1,2 šalice goveđeg temeljca, šalica crnog piva, 2 luka, 500 g korijena celera, 4 male žlice kukuruznog škroba.

Priprema: Operite koljenicu i posušite je papirnatim ručnikom. Natrljajte solju i paprom. Zagrijte ulje u tavi i popržite meso sa svih strana. Dodajte temeljac i stavite peći 100 min na 205°C. Pivo pomiješajte sa žličicom soli pa time polijevajte koljenicu svakih 15 minuta.

Nakon 70 min pečenja dodajte četvrtine luka i komade celerova korijena te sve izmiješajte sa sokom od pečenja. Povećajte temperaturu na 220°C i pecite još pola sata. Izvadite povrće i koljenicu iz tave i pokrijte, a umak začinite prema želji i dodajte škrob.Poslužite s kiselim kupusom.

Svinjska koljenica s knedlima od kruha

Sastojci: Koljenica: 1500 g svinjska koljenica, 1 l mesnog temeljca, 250 ml crnog piva, 2 luka, 3 režnja češnjaka, žličica koncentrata rajčice, grančica majčine dušice, 3 lista kadulje, žlica mažurana, žlica ružmarina, gustin, svinjska mast, žličica kima; Knedle od kruha: 10 bijelih peciva, 1 l mlijeka, 3 jaja, luk, vezica peršina, žlica ulja, sol

Priprema koljenice: Dan prije koljenicu operite, osušite i zarežite kožicu. Utrljajte začine (sol, papar mažuran, ružmarin i kim) i ostavite na hladnom. Mast zagrijte i na jakoj vatri zapecite koljenicu sa svih strana, dodajte luk i koncentrat rajčice, kratko popržite i zalijte temeljcem. Kada zakipi dodajte majčinu dušicu, kadulju i češnjak. Dolijte pivu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C oko 2,5 sata.

Za vrijeme pečenja u više navrata prelijte koljenicu s umakom od pečenja, po potrebi dolijte vruće vode. Da bi kožica bila hrskava pri kraju pečenja povećajte temperaturu pećnice na 220°C i pecite još 15-20 minuta Koljenicu izvadite, umak procijedite kroz sito, začinite po potrebi sa još soli i papra i ako je potrebno povezati sastojke, dodajte malo gustina.

Priprema knedli od kruha: Peciva (stara jedan dan) narežite na kockice i prelijte mlakim mlijekom. Luk ogulite i nasjeckajte. Na ulju popržite luk do zlatno-smeđe boje i dodajte u smjesu. Dodajte jaja i sjeckani peršin i sve dobro izmijesite rukama. Ako vam je smjesa suha dodajte još mlijeka, a ukoliko je prerijetka dodajte malo krušnih mrvica. S navlaženim rukama napravite cca 8 knedli. U loncu zakuhajte malo posoljenu vodu stavite knedle. kada voda zavrije, ugasite i ostavite 25 minuta.

Lungić punjen suhim šljivama

Sastojci: 500 g svinjskog lungića (očišćen od masnoće i žilica), 100 g suhih šljiva, 2 dl bijelog vina, 0.30 dl rakije šljivovice, 3 dl povrtnog temeljca, žlica svinjske masti, 3 žlice kiselog vrhnja.

Priprema: Meso očistite od žila i žilica. Dugačkim nožem napravite džepić u koji punite suhe šljive. Začinite sa soli i paprom. Pisanicu uvaljajte u brašno i lagano prepržite na svinjskoj masti sa svih strana. Dolijete bijelo vino. Iskuhajte ga na 1/3, zatim dolijte temeljac i pustite da kuha 20 minuta. Kad se tekućina reducira, dodajte kiselo vrhnje i šljivovicu. Začinite i poslužite. Servirajte uz knedle od kruha, njoke, pire krumpir.


 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • liliZG2.0 30.12.2023.

    pečeni odojak, krumpir salata, grah salata, može i malo francuske za ove kaj ne vole prve dvije...i zapečene pole krumpira, kruh, kraj...

  • 29.12.2023.

    Moj odojak je na odmrzavanju 😁

  • 29.12.2023.

    Samo ne kokoši, one razgrtaju sreću, a svinja ukusna grabi sreću!!! Hrskava fina gica, njami....

Komentiraj...
Vidi sve komentare