Donosimo pregled uskrsnih običaja u našoj zemlji od Cvjetnice do samog Uskrsa: Vjernici u pohodima za križem, u molitvi i tišini i brizi da zaštite domove i polja, sve dok se ne objavi radosna vijest
Vidi originalni članak
Domaći kruh, kuhana ili pečena šunka, hren, mladi luk i rotkvice, te svježi sir s vrhnjem ili kajmakom, te nekoliko verzija domaćih kobasica ili suhog mesa, glavne su 'zvijezde' blagdanskog stola na Uskrs, obično za doručak, uz neke varijacije, ovisno o tome jeste li u Hrvatskom zagorju, Podravini, Slavoniji ili Dalmaciji. Tako bi se na stolu našao i slatki kruh koji se posluživao kao kolač te razne vrste kolača: u Zagorju kuglof s makom ili sirom, makovnjača i orehnjača, u južnoj Dalmaciji sirnica (u nekim krajevima pinca), fritule i razne verzije slatkih pita, a u Slavoniji buhtle s pekmezom ili sirom te salenjaci. Za ručak, u većini se krajeva jeo pečeni odojak, janjetina, a u novije vrijeme pečena purica ili patka.