Kinezi za svoj najvažniji blagdan biraju hranu koja simbolizira sreću, uspjeh i zdravlje, a pažnju pridaju zvuku imena namirnice prilikom izgovora. Tako “salata” zvuči kao “sreća”, a naranča “zdravlje”. Aromatični češnjak znači “beskonačnost” a poslužen uz ribu koja simbolizira obilje domaćin poručuje 'želim vam dug život. “Jeste li već jeli?” gost pita domaćina na ulazu, umjesto pozdrava. Kineska Nova godina najvažniji je kineski blagdan, a obilježavaju je na drugi mladi mjesec poslije zimskog solsticija, koji ove godine pada na 26. siječnja. Godina 2009. bit će u znaku bivola i obilovati zanimljivostima i neočekivanim promjenama.
Tijekom dvotjedne proslave naglasak je na običajima i proslavi proljeća. Kuća se priprema za novi početak velikim čišćenjem, a vrata i prozori boje u crveno, koja tjera zlo. Za proslavu se jede pet jela. Poslužuju se valjušci, rezanci te riba kojoj povezuju glava i rep.
Tako se Kinezi opraštaju od stare i ulaze u novu godinu. No jela ne moraju nužno biti egzotična: dovoljno je nabaviti sojin umak, malo mesa, povrća te pikantnih začina, a u prodavaonicama zdrave hrane možete nabaviti alge, shitake gljive, klice, koje jedu umjesto salate, te staklene rezance, koji nalikuju na prozirne špagete.
>>Svaka od 12 životinja simbolizira jednu godinu 12-godišnjeg ciklusa. Godina štakora završava, a nadolazi godina bivola, za koju se vjeruje da će biti puna zanimljivih događaja. Kineski horoskop kaže da su ljudi rođeni u znaku bivola marljivi, tvrdoglavi i hrabri.
>>Hranu što manje režu prilikom i prije pripreme tako da bi nadolazeća godina bila cjelovita i sretna. Zbog toga pečenu patku ili piletinu poslužuju s glavom i nogicama. Također, uporaba noževa tijekom slavlja donosi nesreću.