Na svakom četvornom centimetru spužvice za pranje posuđa nalazi se oko pet milijuna bakterija, a neke od njih su iznimno opasne i mogu uzrokovati teške bolesti poput Guillain-Barre sindroma koji uzrokuje paralizu, pokazala je studija Sveučilišta Arizona. U njoj su znanstvenici analizirali uzorke iz kućanstava u devet zemalja, Australiji, Kanadi, Njemačkoj, Indiji, Maleziji, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Africi, Velikoj Britaniji i SAD-u.
Otkrili su da je 21 posto opranih pamučnih kuhinjskih krpa kontaminirano bakterijama te da je prosječna kuhinjska spužvica oko 200 tisuća puta prljavija od daske WC školjke, piše Daily Mail. Kuhinjski predmeti do te su mjere prekriveni bakterijama da bi, umjesto na dasci za rezanje, povrće bilo higijenskije sjeckati bilo gdje u WC-u, kažu znanstvenici.
- Ljudi nisu svjesni da je daska WC školjke jedan od najčišćih predmeta koje imamo u kućanstvu u pogledu mikroorganizama zbog redovite dezinfekcije, dok se najčešće zanemaruju predmeti koji su u doticaju s hranom - rekao je voditelj studije, dr. Charles Gerba.
Ističe da su najprljaviji predmeti u kućanstvu spužvice za pranje posuđa, krpe za brisanje suđa i platnene vrećice za šoping. Najprljaviji hladnjaci su u Saudijskoj Arabiji i u 95 posto njim može se pronaći bakterija E.coli, dok su u Južnoj Africi najprljavije kade, gdje dvije trećine uzoraka sadrže plijesan i E.coli.
Kako spriječiti razmnožavanje bakterija u kuhinji
- Sve kuhinjske krpe, uključujući i spužvice za pranje posuđa trebaju se prati na temperaturi iznad 60°C
- Sve površine u kuhinji, kao i daske za rezanje, redovito obrišite jednokratnim maramicama za dezinfekciju
- Kako su ruke glavni način prijenosa bakterija, tijekom pripreme hrane ne dirajte predmete u kuhinji prljavim rukama
- Nekoliko puta tijekom pripreme hrane ruke dobro operite sapunom