Analizirajući više od 23.000 namirnica iz više od 80 država svijeta, George Mateljan (86) napravio je izbor od 100 najzdravijih. Smatra kako je izbor hrane koju jedemo ključ dugovječnosti i zdravlja, a o zdravstvenim benefitima hrane učio je više od 30 godina.
POGLEDATE VIDEO:
Ustanovio je kako priprema hrane mora zadovoljiti individualne ukuse i pratiti životni stil modernih ljudi koji uživaju u dobrom okusu, no žele brzu i jednostavnu pripremu jela kako bi se mogli zdravo hraniti svakodnevno.
George Mateljan u SAD-u je 1970. godine pokrenuo tvrtku za proizvodnju zdrave hrane Health Valley Foods, a nakon 30 godina rada prodao ju je i preselio se na Havaje. Ondje je osnovao Fondaciju George Mateljan koja financira nezavisna istraživanja o povezanosti hrane s ljudskim zdravljem, a ostao je povezan s rodnim gradom Splitom kroz Centar izvrsnosti „George Mateljan“ djeluje u okviru udruge Zdravi grad s ciljem da se pojedincima i obiteljima u Splitu i cijeloj Hrvatskoj podigne svijest o najzdravijem načinu prehrane, i kako prehrana može unaprijediti zdravstveno stanje.
U Hrvatskoj je unazad 10 godina izdao osam knjiga, a Najzdravije namirnice svijeta kruna su njegovog rada. Izdavač su Mozaik knjiga i Zdravi grad Split. Njegovo prvo hrvatsko izdanje knjige Najzdravije namirnice svijeta nagrađeno je Strossmayerovom nagradom, a drugo izdanje je revidirano, ažurirano i prošireno uz 17 novih poglavlja, 8 novih dodataka, 300 novih recepata i odražava sve što se dogodilo u području zdrave prehrane u zadnjih deset godina od kada je tiskano prvo izdanje. U izradi hrvatskog izdanja sudjelovao je 41 eminentni stručnjak s institucija iz cijele Hrvatske.
Ondje je Mateljan vrlo detaljno objasnio nutritivne i zdravstvene aspekte svake namirnice od stotinu izdvojenih, a usto donosi više od 500 recepata za pripremu jela u mediteranskom stilu koja se mogu zgotoviti za svega sedam minuta. Ističe kako većina ljudi povrće kuha na krivi način te ga u tom procesu nutritivno osiromašuje i gubi od 50 do 80 posto hranjivih tvari. Njegovom metodom kuhanja koje je uvijek kratkotrajno, namirnice gube samo 10 posto nutritivne vrijednosti.
Pojasnio je i kako je važna vrsta posuđa za pripremu hrane, pa tako preferira ono od nehrđajućeg čelika, emajla, gusa i vatrostalnog stakla. Plastika u pripremi i čuvanju hrane nikad nije odabir, dok je teflonsko posuđe nešto što bi trebalo pod svaku cijenu izbjegavati.
- Ponosan sam na rad Centra izvrsnosti „George Mateljan“ u Splitu, koji djeluje od 2007. godine i moj je dar mom rodnom gradu, a posebno edukativnim aktivnostima i izdavaštvom o utjecaju hrane na zdravlje. Najnovije informacije nezavisnih znanstvenih istraživanja o tome, su dostupne u Seattle (Washington) gdje je sjedište Fondacije, na Havajima gdje živim i mom rodnom gradu Splitu. I na kraju, poruka za stanovnike Splita, Dalmacije i Hrvatske: Od sto najzdravijih namirnica svijeta, devedeset je vaših. Zato preuzmite sami odgovornost za vlastito zdravlje. Ništa vam posebno za to nije potrebno. Uživajte u najboljim prirodnim okusima, dobrom zdravlju i dugovječnosti – poručio je Mateljan.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: