To je to što me zanima!

Špijunku Matu Hari posmrtno je proslavila glumica Greta Garbo

Na današnji dan rodila se Margaretha Geertruida Zelle, poznatija kao Mata Hari, a zbog veza s političarima tijekom Prvog svjetskog rata, optužena je da je njemačka špijunka
Vidi originalni članak

U nizozemskom Leeuwardenu 7. kolovoza 1876. godine rodila se plesačica Margaretha Geertruida Zelle, poznatija kao špijunka Mata Hari. Njezin buran život počeo je već u visokoj školi za odgojitelje, odakle su je izbacili zbog afere s ravnateljem. Imala je 19 godina kad se, nakon tjedan dana udvaranja, udala za vojnog časnika, otputovala u Indiju, vratila se u Europu i razvela se 1902. Nastupala je kao egzotična plesačica i kurtizana, a zbog veza s političarima tijekom Prvog svjetskog rata optužili su je da je njemačka špijunka. Francuzi su je strijeljali 1917. Popularnost je stekla posmrtno, osobito poslije filma u kojem ju je portretirala Greta Garbo.

Prva žena proputovala Ameriku

Alice Huyler Ramsey 7. kolovoza 1909. godine završila je putovanje od New Yorka do San Francisca dugo 4675,4 km. Ova tad 22-godišnja supruga kasnije republikanskoga kongresnika Johna R. Ramseya krenula je na put 9. lipnja s dvije rođakinje i prijateljicom. Bila je prva žena koja je proputovala Ameriku. Putovanje je trajalo čak 59 dana, a probušila je 11 guma.

Početak tvrtke Sony

Tokyo Telecommunications Engineering 7. kolovoza 1955. prodao je prvi radio tranzistor u Japanu. Danas je ta tvrtka Sony i jedan je od najvećih konglomerata u svijetu. Prodaju elektroniku, informacijske, komunikacijske i videotehnologije te konzole namijenjene "običnim" korisnicima.

Preostale tekstove iz vremeplova potražite OVDJE.  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare