Sok od višnje djeluje na organizam poput lijekova za visoki tlak, smanjujući ga, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Northumbria. Ljudi koji su pili 60 ml koncentriranog soka od višnje razrijeđenog s vodom, imali su tlak za sedam posto manji u samo tri sata. To je dovoljno da se rizik od moždanog udara smanji za 38 posto, a od srčanog za 23 posto, ističu stručnjaci.
Ovo odlično svojstvo pripisuju fenolskoj kiselini iz višnje koja je ujedno i jak antioksidans, piše Daily Mail. Najbolji utjecaj na smanjenje krvnog tlaka višnje imaju kada dvije fenolne kiseline (protokatekuična i vanilinska kiselina) dosegnu najvišu razinu u krvi pacijenta.
- Većinu kardiovaskularnih bolesti uzrokuju rizični faktori koji se mogu kontrolirati i mijenjati. To su obično visoki tlak, kolesterol, pretilost, pušenje, manjak fizičke aktivnost i dijabetes. Visoki krvni tlak vodeći je uzrok smrti od kardiovaskularnih bolesti, a već mali pad tlaka ima velik utjecaj na stopu smrtnosti - objasnio je voditelj studije Karen Keane.
Stoga bi ljudi koji pate od visokog tlaka trebali jesti višnje što više, pogotovo kada su u sezoni, ali i smrznute poslije.