Nar, morganj ili šipak ljudi ili jako vole ili ne vole uopće, no toliko je zdrav da bi ga svatko trebao uvrstiti u prehranu - poboljšava rad kardiovaskularnog sustava, usporava gubitak hrskavice, štiti stanice od slobodnih radikala, blagotvorno djeluje na prostatu, krvni tlak i plodnost, smanjuje rizik od anemije, jača imunitet, otapa suvišne masnoće u tijelu...
POGLEDAJTE VIDEO Kako brzo očistiti nar:
Ovaj plod je bogat vitaminima C, A i E, sadrži solidnu količinu folne kiseline, ali i tri vrste polifenola (tanini, antocijani i elagična kiselina) koji su na glasu kao odlični antioksidansi. Po pitanju antioksidansa bolje je jesti nar nego brusnice i naranče.
Nar se najčešće jede svjež, no pije se i kao sok ili koristi kao ulje dobiveno prešanjem sjemenki. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, a odličan je i za gubitak nakupljenih naslaga sala na trbuhu, posebno kod muškaraca, pokazala je to studija Sveučilišta Edinburgh u Velikoj Britaniji.
Njihovi istraživači kažu kako sok snižava količinu specifične masne kiseline u krvi koja je direktno povezana s gomilanjem masti na trbuhu, ali i povećanim rizikom od srčanih bolesti te obolijevanja od dijabetesa tipa 2.
Recept za domaći sok od nara:
Sastojci: 1 kg bobica očišćenih od opne, malo smeđeg šećera
Postupak: U posudu stavite red bobica pa ih pospite s malo šećera i pritisnite rukama. Zatim stavite drugi red bobica i sve ponovite, i tako dok sve ne potrošite.
Ostavite neka stoji preko noći, potom izmiješajte i ostavite još nekoliko sati. Na kraju smjesu stavite u blender i usitnite, procijedite i ulijte u boce. Ovaj sok malo se razrijedi s vodom prije konzumiranja, prenosi Atma.