Crna rotkva (Raphanus sativus niger) bila je popularna ljekovita i jestiva biljka još u starom Egiptu, a njezine slike nalaze se i na zidovima piramida. Stari Grci i Rimljani rabili su je protiv kašlja te u liječenju dišnih organa.
I danas se smatra korisnim lijekom protiv katara gornjih dišnih putova, prehlade, bronhitisa, kašlja i tuberkuloze pluća jer povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa. Crna rotkva također se rabila za liječenje poremećaja u crijevnom traktu. Potiče izlučivanje žuči pa time smanjuje probavne smetnje. Također, crna rotkva potiče gibanje crijeva te se može upotrijebiti kao lijek protiv zatvora.
POGLEDAJTE VIDEO:
Novija istraživanja pokazuju da crna rotkva ubija bakterije i viruse. Svježi sok od crne rotkve također je učinkovit u liječenju manjih opeklina i nadražaja kože kao što je, npr. pelenski osip. Utrljavanje svježeg soka također pomaže u slučaju neuralgija i ishialgija.Rotkva se može pripremati i kao salata, no stručnjaci ističu da je nikad ne treba soliti ni uz nju piti pivo jer tada djeluje štetno.
Svježi sok od crne rotkve stari je narodni lijek koji se preporučivao za jačanje organizma, liječenje slabokrvnosti, umora i žučnih bolesti (osobito kamenaca). Priprema se tako da se rotkva oguli, nariba i iscijedi se sok.
Ipak, prije upotrebe svježeg soka obvezno se treba savjetovati s liječnikom ili stručnjakom za ljekovito bilje jer novija istraživanja pokazuju da prevelike doze mogu izazvati toksični hepatitis. Uobičajena doza je 100 do 150 ml soka podijeljenih u više manjih doza, tijekom četiri do pet dana, nakon čega treba napraviti pauzu dva- tri dana i tako ponavljati.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: