Broj osoba: 8
Priprema: 55 minuta
Sastojci:
pire od 4 velika batata (oko 850 g), 500 g šećera, 180 ml mlijeka, 180 ml ulja, 4 veća jaja, 450 g glatkog brašna, 2 žličice sode, žličica soli, žličica muškatnog oraščića, 2 žličice cimeta, žličica pimenta, 1/2 žličice praška za pecivo
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Veliki kalup za kuglof namastite pa ga pospite brašnom. Batat skuhajte pa ga zgnječite u pire s dvije žlice vode ili mlijeka. Pireu dodajte šećer, mlijeko i ulje pa izmiksajte. Dodajte jedno po jedno jaje.
Ubacite mješavinu brašna, sode, praška za pecivo i svih začina. Miksajte kratko pa prelijte tijesto u pripremljeni kalup.
Pecite otprilike sat vremena pa provjerite čačkalicom je li kuglof pečen. Kad se ohladi, prelijte ga glazurom od čokolade ili bijelim šećernim preljevom.