Svježe, kuhane ili pečene breskve izvrstan su dodatak ljetnim salatama, a od njih se može napraviti i izvrstan kompot, žele, džem ili liker. Od ovog voća ćete učas spraviti izvrstan desert, i to tako da ih prepolovite, izavdite košticu pa napunite nadjevom od izmiksane ricotte i slatkog vrhnja. Smjesi možete dodati zobene pahuljice ili orašaste plodove pa sve krako zapeći u pećnici. No njezinu aromu dodatno ćete istaknuti ako je prelijete mješavinom meda i limunova soka. Dodaju li se breskve kolačima ili tortama, najbolje ih je malo prokuhati kako ne bi bile pretvrde. Tad obvezno ogulite kožicu jer kuhanjem postaje tvrda i žilava. To ćete najlakše napraviti tako da ih na minutu potopite u vruću vodu pa u hladnu. No nemojte ih predugo držati u vodi jer će izgubiti dio arome i hranjivih sastojaka.
Meso bresaka tamni kad je izloženo zraku pa ih nakon rezanja treba odmah pripremiti ili pojesti. No tamnjenje možete spriječiti tako da kriške uronite u sok limuna ili ananasa. Prokuhate li breskve sa šećerom, dobit ćete ukusan sirup kojim možete preliti sladoled, ali i biskvitne kolače. Brzo ćete se zasladiti i desertom od keksa, bresaka i pudinga. Na dno posude posložite kekse koje ste namočili u mlijeku pa premažite pudingom od vanilije u koji ste dodali nasjeckane kuhane breskve. Prekrijte šlagom i narezanim komadima voća.
No tim voćem, koje se lako može zamijeniti marelicama, možete i napuniti lisnata tijesta te tako napraviti ukusne kiflice. U većini recepata možete ih zamijeniti i šljivama ili mangom. Izvrsno se slažu s ricottom i mascarponeom, a jela začinite cimetom, muškatnim oraščićem, đumbirom, korijandrom, šerijem, rumom ili amarettom.
Prhki muffini od bresaka
Sastojci: 60 g smeđeg šećera, vanilin šećer, 2 jaja, 200 ml mlijeka, 200 g brašna, prašak za pecivo, 50 g mljevenih badema, sol, 60 g maslaca, 5 bresaka, šećer u prahu
Priprema: Pećnicu zagrijte na 180°C. U kalup za muffine stavite košarice. Otopite maslac, a breskve narežite na kockice. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i bademe. Jaja izmiksajte sa šećerima, dodajte mlijeko, otopljeni maslac i na kraju suhe sastojke. Promiješajte pa napunite košarice do 1/3. Na vrh svake košarice utisnite narezane breskve. Pecite 30-ak min na 180°C pa pospite šećerom.
Savijača od bresaka
Sastojci: 9 kora za savijače, 1,5 kg bresaka, 2 vrećice vanilin šećera, 4 žlice ruma; Premaz za kore: 2 jaja, 2 čaše šećera, 2 vanilin šećera, 2 čaše jogurta, čaša kiselog vrhnja, 1,5 čaša ulja, 1,5 čaša grisa, prašak za pecivo, sok pola limuna
Priprema: Jaja i šećere miksajte 10-ak min pa dodajte jogurt, vrhnje, ulje, limunov sok, gris i prašak za pecivo. Smjesu ostavite u hladnjaku 1 sat. Breskve ogulite i narežite na tanke kriške. Pospite ih vanilin šećerom i rumom pa lagano izmiješajte. Prvu koru premažite smjesom, na nju stavite drugu koru koju također premažete smjesom, a zatim treću, koju premažete smjesom i posložite breskve. Zamotajte savijaču i složite u namašćen lim. Dobit ćete tri velike savijače. Na kraju sve tri savijače izbockajte čačkalicom i prelijte ostatkom smijese. Pecite ih na 180°C od 45 do 50 min dok ne porumene. Pospite šećerom u prahu.
Brzi biskvitni kolač s breskvama
Sastojci: 4 jaja (odvojite žumanjke od bjelanjaka), 100 g šećera, 2 vanilin šećera, 100 g bršana, 1/2 vrećice praška za pecivo, 70 g maslaca, 7-8 bresaka
Priprema: Rastopite maslac, a mikserom prvo umutite snijeg od bjelanjaka. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. U to dodajte rastopljeni maslac i kratko umutite. Zatim polagano dodajte brašno i na kraju na najmanjoj brzini umiješajte snijeg od bjelanjaka te prašak za pecivo. Komadiće breskve utisnite u smjesu. Pecite 30-ak minuta na 200°C.
Breskve punjene malinama i lješnjacima
Sastojci: 3 breskve, 1/2 šalice malina, 10 g zobi, 10 g zdrobljenih lješnjaka, 1/4 žličice zdrobljenih lješnjaka, 1/4 žličice cimeta, žlica meda
Priprema: Prerežite breskve na polovice i izvadite koštice. U međuvremenu pomiješajte zob, lješnjake, cimet, med i maline. Tu smjesu utisnite u breskve i pecite ih 15-ak minuta u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva.
Cheesecake s breskvama i bademima
Sastojci: 1/2 šalice badema, 3/4 šalice brašna, 2 žlice šećera, 1/2 žličice soli, 8 žlica maslaca, 2 žumanjka, 3 žlice vode, šalica pekmeza od bresaka, šalica mascarponea, 4 breskve, žlica badema za ukrašavanje
Priprema: Usitnite bademe pa im dodajte brašno, šećer i sol. Zatim ubacite u blender i maslac pa još malo miksajte. Istucite žumanjke te ih dodajte u blender, a nakon toga ulijte vodu. Dobit ćete ljepljivu smjesu za tijesto. Oblikujte okruglo tijesto i stavite ga u namašćen kalup. Pustite da odstoji 20-ak minuta pa pecite 30-ak minuta na 180°C. Ohlađenu koru premažite prvo pekmezom pa mascarponeom koji ste najprije izmiksali. Ukrasite komadima breskve i bademima.
Više recepata i savjeta za savršene ljetne poslastice pronađite u subotnjemu magazinu Skuhatćute.