To je to što me zanima!

Snježne kuglice i čoko-tartufi omiljeni su na slatkim platama

Kuglice s lješnjacima uvaljane u kokosovo brašno i čokoladni tartufi spremljeni u ukrasne staklenke ili kutije nezaboravan su znak pažnje, ali i odličan desert
Vidi originalni članak

Blagdani su najbolji izgovor za uživanje u slasticama bez ustručavanja, a osobito su efektni kolačići koji se “guštaju” u jednom zalogaju. Česta je praksa pripremiti po nekoliko različitih vrsta pa ih poslužiti gostima na slatkoj plati. 

Uz tradicionalne kolače posegnite i za slatkim   kuglicama. Takvi slatkiši mogu poslužiti i kao slasni darovi. Spremite ih u lijepu kutiju ili ukrasnu staklenku i ostavite ispod bora za najdraže. Kuglice uvaljajte u kokosovo brašno ili ukrasite šarenim mrvicama. Mlijeko u prahu i vanilija daju im posebnu aromu, a u sredini kriju hrskavo iznenađenje - lješnjak, koji je prethodno potrebno popržiti i oguliti.

Čokoladni tartufi jednostavna su slastica vrhunskog okusa: čista čokoladna krema obogaćena aromama i začinima. Važno je upotrijebiti čokoladu s najmanje 60-70% kakaa, a poželjno je da omjer čokolade i slatkog vrhnja bude 2:1. Vrhnje se zagrijava gotovo do vrenja pa se tik prije prelije preko usitnjene čokolade. 

Slobodno se poigrajte začinima i aromama: čokoladnoj smjesi dodajte rum, limunovu koru umjesto narančine, egzotične začine poput kardamona, a odličan izbor je i đumbir. Možete upotrijebiti i kavu ili liker od naranče te ih obogatiti pekmezom. Tartufe sam ukrasila prigodnim mrvicama, a možete iskoristiti i kokos, kakao, mljevene orašaste plodove ili ih umočiti u čokoladu koju ste otopili na pari pa ostaviti da se ohlade.

Čokoladni tartufi s cimetom i narančom

Sastojci: 250 g tamne čokolade, 130 ml slatkog vrhnja, žličica cimeta, 2 žličice maslaca, ribana kora 1/2 naranče, ukrasne mrvice

Priprema: Slatko vrhnje zakuhajte gotovo do vrenja pa maknite s vatre. U to umiješajte čokoladu koja se mora potpuno rastopiti. Dobit ćete glatku kremu kojoj dodajte maslac, cimet i naribanu narančinu koru. Izmiješate i izlijte u posudicu pa ostavite da se ohladi u hladnjaku barem dva sata. Zatim žličicom vadite smjesu i oblikujte kuglice koje uvaljajte u ukrasne mrvice.

Kokos kuglice

Sastojci: 200 g mlijeka u prahu, 200 g šećera, 2 žlice arome vanilije, 100 ml vode, 200 g kokosova brašna, 125 g maslaca, 100 g prženih i oljuštenih lješnjaka

Priprema: Zakuhajte vodu s maslacem i šećerom. Kad provrije, kuhajte još pet minuta pa uklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Umiješajte vaniliju, mlijeko u prahu i polovicu kokosova brašna. Ostavite smjesu u hladnjaku da se stegne. Oblikujte dlanovima kuglice, u sredinu svake utisnite po jedan prženi i oljušteni lješnjak pa svaku uvaljajte u preostalo kokosovo brašno.

Recepti su preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute u kojem možete pronaći još recepata za ukusna blagdanska jela i deserte. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Šarlota 19.12.2012.

    Ufff, opet samoubojstvo kalorijama i masnoćama! Ma neka :)))) samo jednom u godini je Božić!

  • jane eyre 18.12.2012.

    ...kokos kuglice, lješnjak kuglice, kuglice od keksa, čoko kuglice, snickers kuglice...moj klinac ih sve obožava..

  • KleopatraZD 18.12.2012.

    molim 24 sata da mi kupi novi kompjuter. kod reklame za pik kobasicu pisalo je nareži me. svi koji su narezali svoj kompić molim da mi daju podršku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare