To je to što me zanima!

Smrzavanjem kupusnjače gube antioksidanse: Ovo će ih spasiti

Nakon zamrzavanja kupusnjače osim hrskave teksture (zbog gubitka vode) gube i većinu antioksidanata. Ipak, postoji jednostavan način da se oni vrate
Vidi originalni članak

Kako se prilagođavaju 'novom normalnom', mnogi mijenjaju i svoje kupovne navike pokušavajući što više toga kupiti odjednom i što rjeđe bespotrebno izlaziti.

Premda je takav sustav dobar za većinu gotovih i smrznutih namirnica, neko povrće zamrzavanjem gubi svoju antioksidacijsku moć. Riječ je o krstašicama ili kupusnjačama: porodici u koju spada glavičasti kupus, lisnati kelj (raštan), kelj glavar, kelj pupčar, cvjetača, brokula, kineski i pekinški kupus i korabica.

To povrće nakon zamrzavanja osim hrskave teksture (zbog gubitka vode) izgubi i većinu antioksidanata - 'hvatača' slobodnih radikala. Ipak, postoji jednostavan način da se antioksidansi vrate i da smrznute kupusnjače ostanu jednako hranjive kao i sirove - a trebaju vam samo smrvljene sjemenke gorušice (senfa).

CVJETAČA, AVOKADO... 10 jela za koje većina ne zna da se mogu ispeći na roštilju

Kako sjemenke gorušice pomažu kupusnjačama

- Kupusnjače sadrže vrijedne fitokemikalije: enzim glukozinolat i enzim mirosinazu - kaže gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz. Ta dva enzima pomiješana u ustima, objašnjava, stvaraju reakciju iz koje nastaju sulforafani, 'moćna' vrsta antioksidansa koji utječu čak i na blokiranje ili usporavanje rasta kancerogenih stanica raka.

- Ukratko, smrznuto je povrće obično prije smrzavanja blanširano no u procesu izgubi mirosinaze potrebne za aktiviranje spomenute reakcije - kaže Bulsiewicz za Mind Body Green.

Budući da usitnjene sjemenke gorušice u sebi imaju taj enzim, Bulsiewic preporučuje da ih se samo pospe po smrznutom povrću kako bi se stvorila ista kemijska reakcija kakva se događa u ustima.

Rezultat je, dodaje, 'vraćanje' povrću antioksidansa koji su puni dobrih učinaka na zdravlje i utječu gotovo na sve u organizmu: (od crijeva do kože.

SRETNIJA 'JA' 10 loših navika koje vas vuku na dno: Usporedba, kriticizam

A osim što povrću vraća zdravstvene prednosti i antioksidanse, prah od sjemenki gorušice jelima daje pikantan okus pa ga možete dodavati i nakon kuhanja ili pečenja (npr. zapečenoj brokuli). 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare