S prvim tjednima proljeća dolaze nam i dani roštiljanja. Osobe koje nemaju uvjete za pripremu hrane u vlastitom dvorištu ili na balkonu, za roštiljanje s društvom odabiru javna mjesta, a iza sebe nerijetko ostavljaju ambalažni otpad.
S obzirom na to ljubitelji finog mesa i povrća sa žara trebali bi se organizirati tako da, ako roštiljaju u gradskim parkovima, ponesu svoj pribor za jelo i tanjure.
Plastični i papirnati tanjuri su praktični ali jednokratni, a samim time i ekološki neodrživi. Ako se ne želite odreći jednostavnosti, koristite plastični pribor od polietilena (PE) ili polipropilena (PP). Preostala plastika često sadrži omekšivače i kemijsku smolu.
Koristite i stari stolnjak ili plahtu i ne kupujte pića u plastičnim bocama, radije izaberite piće u limenkama ili pak napravite sami aromatizirane vode, sokove i slične napitke u staklenkama. Sami napravite umake, kruh i slične dodatke roštilju.
Svako pečenje, ima ostatke. Budući da je većina hrane biorazgradiva, organska i spremna za kompostiranje, najbolji način da zbrinete ostatke s roštilja je da ih dodate u hrpu komposta koju kasnije možete koristiti kako biste svom vrtnom tlu dali više vitalnosti.