To je to što me zanima!

Slušanje glazbe dok trčite može povećati mentalnu izdržljivost

Slušanje motivacijske glazbe može biti korisna strategija koja aktivnim ljudima pomaže da poboljšaju izdržljivost tijekom trčanja kad nastupi mentalni umor
Vidi originalni članak

Istraživači sa Sveučilišta u Edinburghu otkrili su da slušanje glazbe tijekom trčanja može poboljšati izdržljivost kad osjećate mentalni umor. Oni koji su slušali glazbu, a bili su mentalno iscrpljeni, imali su iste rezultate kao i oni koji nisu bili mentalno iscrpljeni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Istraživači su pomoću dva testa proučavali kako slušanje glazbe utječe na trčanje. Prvi je istraživao učinak glazbe na intervalno trčanje, a drugi na rutu od pet kilometara.

NE OSTAVLJATE IH VOZILU Po ovim paklenim vrućinama pripazite i na ljubimce: Top savjeti kako im olakšati život

Sudionici su ispunili 30-minutni kognitivni test na računalu koji ih je doveo u mentalno umorno stanje prije početka trčanja. Istraživači su zatim testirali kako trče dok slušaju glazbu. Te rezultate su usporedili s onima koji su provedeni bez glazbe i kognitivnog zadatka.

Kod intervalnog trčanja, rezultati su, kad su sudionici bili mentalno umorni, bili bolji ako su slušali glazbu nego kad nisu. Rezultati su bili slični i kod trčanja na pet kilometara.

OLAKŠAJTE SI KOLIKO MOŽETE Paklene vrućine: Top 10 savjeta kako preživjeti današnji dan i što napraviti ako vam je loše

- Rezultati ukazuju da slušanje motivacijske glazbe može biti korisna strategija koja aktivnim ljudima pomaže da poboljšaju izdržljivost tijekom trčanja kad su mentalno umorni. Međutim, vrijedi istaknuti da je studija provedena na samo 18 pojedinaca - rekao je Dr. Shaun Phillips, sa Sveučilišta u Edinburghu, a piše Metro.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • cupidon 25.06.2021.

    Ne volim glazbu :(

  • 25.06.2021.

    Za teretanu mi je najbolja gangsta rep

  • nap 25.06.2021.

    volim trcati slusati mp3

Komentiraj...
Vidi sve komentare