Namirnice u ovom receptu dovoljne su za dvoje ljudi, a na pripremu ćete potrošiti oko sat i pol.
POGLEDAJTE VIDEO:
Priprema:
Grah tijekom noći namočite. Sutradan ga skuhajte i procijedite. Popržite sitno sjeckani luk, protisnuti češnjak i dodajte mljeveno meso. Umiješajte pelate, posolite i popaprite. Pustite neka se poklopljeno krčka dok meso ne omekša. Prema potrebi dolijevajte vodu, a možete dodati i pola mesne kocke za juhu. Pri kraju umiješajte skuhani grah, crne masline bez koštica narezane na kolutiće i kapare. Skuhajte palentu i izlijte je u široku dublju zdjelu za pečenje koju ste prethodno premazali uljem il maslacem. Ostavite je neka se desetak minuta ohladi i stisne te na nju ravnomjerno stavite pripremljeni umak od mljevenog mesa i graha. Stavite zdjelu u pećnicu na 200°C i pecite 15-ak minuta da se sve dobro zapeče. Palenta će biti ukusnija skuhate li je u mesnom ili povrtnom temeljcu sa začinima i malo maslaca ili maslinova ulja. Prije stavljanja u pećnicu složenac možete posuti ribanim sirom poput gaude ili ementalera.
Sastojci:
300 g kukuruznog brašna ili krupice, 250 g graha, 300 g mljevenog mesa, 1 luk, češanj češnjaka, 250 g pelata, crne masline, 1 žlica kapara, sol i papar