To je to što me zanima!

Slavni šefovi kuhinje rade delicije za Dan svetog Patrika

Na današnji dan crno pivo miješa se u gulaše, pite, pa čak i čokoladne torte, a meso se poslužuje obavezno s jednom vrstom umaka, najbolje zelenim
Vidi originalni članak

Na Dan svetog Patrika, 17. 3., tradicionalno se jede usoljena govedina začinjena timijanom i peršinom te s kupusom kao prilogom ili kuhanim rajčicama, mrkvom i lukom. Uz to je neizostavan barem jedan umak, primjerice senf ili hren, jer će govedina biti puno ukusnija. A ako je umak zelen, još ćete više uživati u jelu. Među omiljenim jelima Gordona Ramsaya za taj dan je pastirska pita, njegova omiljena hrana za utjehu, kojoj često poboljša okus dodajući crno pivo.

 Niste li ljubitelj govedine, odličan izbor je i janjetina, a najčešće se na stolu može naći janjeći but s umakom od metvice i rajčicama kao prilogom. No možete pripremiti i tradicionalni irski gulaš od janjetine poput Nigelle Lawson. U gotovo sva jela za Dan svetog Patrika, od gulaša do torti, Nigella preporučuje dodavanje crnog piva. Osim što će jela biti slična irskima, okus će biti još izuzetniji. Uz sve to neizbježna je i tradicionalna pastirska pita. Odlučite li se za juhe, najviše se jedu one od rajčice ili kupusa. Poslije obroka najbolje ide tamno pivo, a za desert se počastite čokoladnom tortom s još malo crnog piva. 

Goveđi gulaš s pivom na Jamiejev način

Sastojci: 2,3 kg pirjane govedine, brašno, maslinovo ulje, luk, mrkva, 4 celera, 2 pasternjaka, začini, 1/2 l crnog piva, 425 g pelata, lisnato tijesto, jaje, papar.

Priprema: Začinite govedinu solju i paprom pa dodajte brašno. Pržite meso na ulju dok ne posmeđi. Dodajte luk i pržite minutu, zatim dodajte mrkvu, pasternjak, celer te začine. Pržite četiri minute pa dodajte pivo i rajčice. Zakuhajte i pustite da vrije dva sata dok meso ne omekša.

Nigellina čokoladna torta s crnim pivom

Sastojci: 250 ml crnog piva, 250 g neslanog maslaca, 75 g kakaa, 400 g šećera, 142 ml kiselog vrhnja, 2 jaja, 275 g brašna, 2 žlice sode bikarbone, vanilija.

Priprema: U lonac dodajte pivo i maslac. Grijte dok se maslac ne otopi, a onda dodajte kakao i šećer. Izmiješajte vrhnje s jajima i vanilijom, ulijte u lonac s pivom te dodajte brašno i sodu bikarbonu. Smjesu pecite 45 minuta na 180°C. Kad se torta ohladi, premažite je glazurom od šećera, vrhnja i jaja. 

Pita s mesom i slasnim povrćem

Sastojci: 900 g mljevene govedine, 2 češnjaka, 2 rajčice, timijan, crno pivo, parmezan, kg krumpira.

Priprema: Propirjajte nasjeckani luk pa dodajte meso i još malo pržite. Dodajte brašno, umak worchester, pivo, grašak, mrkvu, kukuruz i začine. Zalijte vodom i pirjajte 15-ak min. Napravite pire. Začinjeno meso s povrćem prekrijte pireom i pospite naribanim parmezanom. Pecite oko 20 minuta na 200°C dok krumpir ne postane zlatnožut.  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare