Britanski su znanstvenici otkrili da flavonoidi u čokoladi pospješuju sposobnosti računanja, a to su dokazali u eksperimentu sa studentima koje su prije ispita podijelili u dvije grupe, od kojih su jedni pili čokoladu, a drugi nisu. Tvrde kako čokolada poboljšava rezultate oko 10 posto, a jednak učinka može imati ispijanje kakaa.
|
Foto: Fotolia
Kvalitetniji oblici čokolade s većim udjelom kakaa bogati su vitaminima K i B, ali i kalcijem, željezom, magnezijem i manganom. Zahvaljujući tim nutrijentima, uz redovito jedenje čokolade kosa postaje sjajnija i čvršća.
|
Foto: Fotolia
Prema istraživanju Sveučilišta u Kaliforniji na više od 5000 ljudi u dobi od 20. do 85. godina, ljudi koji jedu čokolade u prosjeku dva puta na tjedan imaju niži indeks tjelesne težine od onih koji je uopće ne jedu.
|
Foto: Fotolia
Antioksidansi u čokoladi djeluju protiv slobodnih radikala koji su uzročnici upala u organizmu i tako pružaju zaštitu od srčanih bolesti. Najbolji odabir je svakako tamna čokolada, a dokazano je da ona snižava krvni tlak i povoljno djeluje na kolesterol.
|
Foto: Thinkstock
Sastojci kakaa blokiraju rad senzornih živaca i refleks kašlja, čime se simptomi akutnog i kroničnog kašlja umanjuju za 60 posto. Za to je zaslužan teobromin, jedan od sastojaka kakaa, pokazala je kineska studija na više od 300 pacijenata s kroničnim kašljem.
|
Foto: Fotolia
Budući da čokolada poboljšava protok krvi u mozgu, ona povećava i dotok krvi do mrežnice oka. Zbog toga ljudi koji jedu više čokolade imaju bolji vid u tzv. niskokontrastnim situacijama, poput magle ili mraka, dokazala je studija britanskog Sveučilišta Reading.
|
Foto: Fotolia
Tamna čokolada smanjuje inzulinsku osjetljivost, što znači da istovremeno smanjuje i rizik od pojave dijabetesa, pokazala je američka studija. Ipak, nije dobro odjednom pojesti veliku količinu čokolade, jer to naglo podiže šećer u krvi, već je rasporediti na manje porcije.
|
Foto: Fotolia
Ljudi koji jedu tamnu čokoladu dvostruko su otporniji su na štetno zračenje sunca i dvostruko teže zadobivaju opekline. Također, iako se čokolada često proglašava okidačem prištića, ne postoji znanstvena studija koja povezuje čokoladu i akne.
|
Foto: Dreamstime
Čokolada je ponekad najbolji način udovoljavanja sebi, a da bi krivnja zbog reda previše bila manja, stručnjaci navode brojne dobrobiti omiljene slastice na svijetu
sve je dobro pa i čokolada samo ne treba u ničemu pretjerivati!
palčica07
02.11.2013.
Ovi novinari na 24 sata se ne mogu dogovoriti sami sa sobom. Svako malo objave neki clanak o cokoladi u jednom je ona nesto najlosije na planeti, a u drugom je lijek
MAX 2010
01.11.2013.
Najveći žderač čokse je valjda Čiro i gle čuda sa tim godinama ima lasi i konde ko dečec. Nekaj ima u tome ,to znam odavno,a sad je i potvrđeno crno na bijelo Dakle od sutra po receptu tri ploćice na dan (poslije jela s malo zelenog čaja)