Domaće, nešpricano voće baza je slatke zimnice, pa je uvijek bolje obići tržnicu nego kupovati voće u trgovini, savjetuje gastroblogerica Sanja Mijac, poznatija kao Domaćica. Vješta kuharica uživa u pripremi likera i marmelada koje često daruje spremljene u dražesne staklenke.
- Kombinacija šljiva, čokolade i ruma je nešto posebno ukusno, a pekmezima i likerima volim dodavati cimet, đumbir i vaniliju - otkriva nam Domaćica. Priprema zimnice nije komplicirana, ali važno se pridržavati određenih pravila.
- Kod likera treba paziti koju ćemo rakiju odabrati - domaća komovica uvijek je odličan izbor, a uz dodatak začina poput đumbira i klinčića bit će pitkiji i još zdraviji - dodaje blogerica.
Gotovo svako voće sadržava pektin, prirodno sredstvo za želiranje, ali u različitim količinama. Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje, agrumi i ogrozd. Marelice, ringlo šljive, kupine i maline, pak, imaju manje pektina pa je pri ukuhavanju tih vrsta voća potrebno više šećera i dulje traje njihovo zgušnjavanje.
- Pripremate li zimnicu od voća koje nema dovoljno pektina, dodajte jabuke ili šljive kako bi se pekmez zgusnuo, a to neće utjecati na sam okus - objašnjava. Kako bi se spriječio rizik od kvarenja, zimnicu pasterizirajte, odnosno toplinski obradite na temperaturama ispod 100°C.
Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja pa smanjite vatru tako da lagano ključa.
- Vrijeme pasterizacije se računa od trenutka kad voda proključa, a duljinu pasterizacije i temperaturu vode treba prilagoditi vrsti namirnice, kao i veličini staklenke (zato uvijek birajte staklenke približno jednake veličine). Staklenke zatim izvadite, obrišite i, prije nego što ih spremite, pričekajte da se potpuno ohlade - objašnjava Domaćica.
Ako nije drukčije naznačeno, zimnicu možete pasterizirati oko pet minuta. Kiselina iz voća neće se nužno neutralizirati kuhanjem i dodavanjem šećera. Koristite li jako kiselo voće, na žličicu sode bikarbone dodajte litru vode, pa pričekajte jedan sat.
Najbolji pekmezi i džemovi pripremaju se od zrelog voća. Upravo zbog slatkoće ploda pri kuhanju se tada može smanjiti količina šećera. Kod pripreme šljiva najčešće se koriste sorte bistrica i čačanka, no preporučuju se i crvene, kinesko-japanske, sorte. Pekmez će se brže skuhati ako šljive narežete, pospete šećerom i ostavite u hladnjaku preko noći.
Osim drugog voća, posebnost okusa dat će i začini poput bosiljka, kardamoma ili metvice, a umjesto šećera mogu se dodati datulje ili javorov sirup. Džem će biti sjajniji ako tijekom kuhanja odstranjujete pjenu koja se stvara na površini.
Top savjeti:
- Priprema staklenki Ako staklenke punite kipućim sadržajem, dovoljno ih je prije punjenja oprati. U ostalim slučajevima treba ih prije punjenja sterilizirati. Operite ih i stavite u veliku posudu. Napunite je vodom i stavite da vrije oko pet minuta. Sklonite sa štednjaka i ostavite staklenke u vodi sve do uporabe. Prije punjenja ih ostavite da se ocijede.
- Voće treba biti zrelo i zdravo Svi sastojci koje rabite za ukuhavanje moraju biti potpuno svježi. Voće mora biti zrelo, ali nikako prezrelo ili uvenulo. Voće treba dobro oprati, a ono osjetljivo, poput malina, pažljivo probrati.
- Provjera poklopaca Nepropusnost poklopca provjerite tako da staklenku napunite vrućom vodom, čvrsto je zatvorite i okrenite. Ako voda nigdje ne curi, poklopac savršeno prianja.
- Limun za bolje želiranje Prije kuhanja u voćnu smjesu dodajte nekoliko kapi limunova soka jer to pojačava svježu aromu te potpomaže želiranje džemova i želea. Sok limuna dodajte postupno da ne pretjerate.
- Šećer za više gustoće Šećer za želiranje dopunjen je sredstvom za želiranje, a to skraćuje vrijeme ukuhavanja, dok džemovima, marmeladama i voćnim želeima daje puniji okus voća. Šećer za želiranje može se nabaviti u omjerima 1:1, 2:1 i čak 3:1. U posljednjem na 1 dio šećera za želiranje idu 3 dijela voća.
- Provjera gustoće Kako biste provjerili jesu li se džemovi i želei dovoljno kuhali, na hladan tanjur stavite žličicu voćne smjese. Ako se stisne, kuhanje je završeno. Ako je rijetka, nastavite kuhati.
- Više voća, a manje kalorija Jabučni pektin dobiva se iz nezrelih jabuka i pogodan je kao sredstvo za želiranje za sve one koji pri ukuhavanju žele rabiti manje količine šećera. Dostupan je u tekućem obliku i kao prah.
RECEPTI:
Pekmez s bosiljkom
Prepolovite 400 g šljiva bistrica i odstranite im košticu. Stavite ih u lonac, dodajte 3/4 šalice (šalica od 2 dl) šećera i sok 1/2 limuna te kuhajte na srednjoj vatri oko 20 minuta. Smjesu povremeno miješajte pa dodajte 15 listova bosiljka i kuhajte još 15 minuta. Protisnite kroz cjedilo te ulijte u sterilizirane staklenke, pa pustite da se ohlade.
Delicija s datuljama
Oko 1,5 kila šljiva prepolovite, odstranite koštice i stavite u lonac. Dodajte im 160 g sušenih datulja i malo vode. Pustite da zakipi pa smanjite vatru te kuhajte poklopljeno oko sat vremena. Djelomično otklopite i kuhajte na laganoj vatri još oko tri sata dok sva tekućina ne ispari i ne budete zadovoljni gustoćom.
Pijane šljive
Pomiješajte 1,5 kile zgnječenih šljiva s 2 šalice (šalica od 2 dl) šećera i pustite sat vremena. Promiješajte i dodajte 2 žlice limunovog soka te kuhajte dok ne zakipi. Kad se počne želirati, ulijte 0,4 dl viskija, 0,4 dl vermoutha i 0,2 dl camparija. Napunite staklenke te ih pune prokuhajte još nekoliko minuta u vreloj vodi i tako ih pasterizirajte.
Smokve i cimet
Narežite 2 šljive, oguljenu jabuku i 5 oguljenih smokvi te stavite u hladnjak na sat vremena. U tavu stavite voće i 150 g šećera. Ulijte 1/3 šalice (šalica od 2 dl) vode i pola štapića cimeta. Kuhajte oko pola sata na laganoj vatri, ulijte sok od 1/2 limuna i zgnječite gnječilicom za pire. Kuhajte još 40 minuta pa ulijte u staklenke.
Pekmez s đumbirom i kardamonom
Prepolovite 800 g šljiva i kuhajte ih na laganoj vatri oko sat vremena. Dodajte dobro zatvoren svežnjić gaze s 10 sjemenki kardamona koje ste prethodno zgnječili, dva štapića cimeta i žličicom đumbira. Maknite s vatre, poklopite i ostavite preko noći. Smjesu pecite oko sat vremena na 160°C. Maknite začine i ulijte u staklenke.
Sanjin pekmez od šljiva i čokolade
Sastojci: 5 kg šljiva, 2,5 kg šećera, 500 g tamne čokolade, 2 žlice ruma; po želji: 3 rum šećera (rum možete izbaciti ili ga zamijeniti aromom vanilije)
Priprema: Šljive operite, očistite od koštica i stavite u veliki lonac. Dodajte šećer, sve dobro izmiješajte i stavite na jaku vatru da kuha dok se šljive ne raspadnu - količina od pet kilograma kuha se jedan sat. Šljive zatim maknite s vatre, usitnite ih štapnim mikserom ili u blenderu te vratite na vatru. U smjesu dodajte čokoladu, promiješajte da se otopi i počnite s dodavanjem ruma.
Dodajte najprije dvije žlice ruma, promiješajte pa kušajte pekmez. Prema želji dodajte još tri rum šećera, a ako želite i intenzivniji okus ruma, možete nastaviti dodavati. Nakon što ste dodali čokoladu i šećer, pekmez kuhajte još pet minuta neprestano miješajući kako čokolada ne bi zagorjela. Pekmez lijevajte u prethodno sterilizirane staklenke, a zatim ih bez poklopaca naslažite u veliku tepsiju, koju stavite u pećnicu ugrijanu na 100°C.
Ostavite da se pekmez zapeče otprilike 15-20 minuta, zavisi od pećnice (trebao bi dobiti koricu na vrhu). Kad se stvori korica, staklenke zatvorite te ih ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, pa ih spremite na tamno i hladno mjesto.
Sir od dunja
Sastojci: 3 kg zrelih dunja, 3 – 4 jabuke, šećer, 1 – 2 limuna, kristal-šećer
Priprema: Očišćeno veće voće prepolovite, a manje ostavite cijelo. Prelijte vodom tako da ga potpuno prekrije pa kuhajte dok se ne raspadne. Tvrde dijelove sklonimo, a ostatak propasirajte. Dobivenu kašu izvažite, pa dodajte jednaku količinu šećera i limunov sok. Kuhajte uz miješanje dok se ne stvrdne i odljepljuje s kuhače.
Duguljast lim obložite aluminijskom folijom pa rasporedite smjesu. Ostavite da odstoji najmanje 24 sata na toplome mjestu. Sir izvadite iz kalupa i uvaljajte u kristal-šećer. Ostavite da se suši još nekoliko dana na sobnoj temperaturi.
Šumski žele
Sastojci: 2 kg šumskog voća, 3 dl negazirane mineralne vode, šećer (ovisno o količini dobivenog soka), cimet po želji, vode koliko stane
Priprema: Voće dobro operite i prelijte mineralnom vodom. Kuhajte dok voće ne omekša i pusti sok skidajući pjenu s površine. Voće zgnječite. Cjedilo obložite kuhinjskim ubrusom, dodajte voće i pustite da se cijedi nekoliko sati uz povremeno protresanje. Sok koji ste dobili izvažite pa prema količini soka ubacite jednaku količinu šećera i kuhajte dok se žele ne stvrdne. Ulijte ga u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite
Marmelada od šipka
Sastojci: 1 kg šipka, oko 70 dag šećera, mahuna vanilije, vode koliko stane
Priprema: Šipku odstranite crni vrh nožem, operite ga i stavite u posudu te nalijte vode toliko da ga prekrije. Kuhajte dok ne omekša. Šipak propasirajte dok je topao tako da kroz gusto cjedilo protisnite zgnječene šipke i pomalo dolijevajte vode u kojoj su se kuhali.
Dobivenu smjesu dvaput procijedite da uklonite sve zaostale komadiće. U procijeđenu kašu dodajte 40 dag šećera na svakih 50 dag voćne kaše. Dodajte vaniliju pa kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući. Kad se marmelada ohladi i stvrdne, stavite je u prethodno sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.
Pekmez od smokava
Sastojci: 1 kg smokava, neprskani limun, korica neprskane naranče, 25 dag šećera sa sredstvom za želiranje
Priprema: Smokvama ogulite koru ako je debela. Narežite ih na manje komade. Prokuhajte ih dok malo ne omekšaju. Pustite da se ohlade pa ih protisnite. Dodajte naribanu limunovu koricu i sok. Skuhajte prema uputama na omotu sredstva za želiranje. Na hladan tanjurić stavite od 1 do 2 žličice vruće voćne smjese. Ako se počne zgušnjavati, i ostatak marmelade bit će dovoljno čvrst kad se ohladi.
Žele od grožđa
Sastojci: 12 kg bobica grožđa, šećer (ovisno o količini dobivenog soka)
Priprema: Bobice grožđa operite i stavite kuhati u jednu litru vode oko osam minuta. Pustite da se cijede nekoliko sati u cjedilu obloženom gazom. Izmjerite težinu soka pa dodajte istu količinu šećera.
Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Ako želite, možete dodati i razne začine (klinčiće ili cimet) svezane u gazi, pa kuhajte još oko 60 minuta. Kad je žele gotov, izvadite začine, a žele prelijte u pripremljene staklenke.
Aromatična marmelada od krušaka
Sastojci: 2 kg krušaka, 700 g šećera, vanilin šećer, žličica cimeta, 1/2 žličice klinčića, 1/2 žličice muškatnog oraščića, limun, omot želina
Priprema: Kruške ogulite i očistite ih od sjemenki te narežite na manje komade. Stavite ih u posudu za kuhanje, dodajte limunov sok i koricu. Vodom prekrijte kruške i kuhajte oko 40 minuta dok ne omekšaju. Kruške i 150 ml vode u kojoj su se kuhale usitnite u blenderu. Pire od krušaka stavite u posudu za kuhanje, dodajte šećer i vaniliju te nakon što zavrije, kuhajte oko 10 minuta miješajući.
Dodajte začine, a nakon 5 minuta kuhanja i želin sa žlicom šećera. Dobro ga umiješajte pa kad zavrije, kuhajte oko 3 minute uz stalno miješanje. Razlijte marmeladu u zagrijane staklenke, zatvorite, okrenite poklopac i ostavite neka tako stoji 10 minuta pa vratite na pravu stranu.
Kompot od šljiva
Sastojci: 3 kg šljiva, đumbir (oko 2 cm), cimetov prutić, 4 klinčića, 3 zvjezdastog anisa, 2,5 dl, vinskog octa, 50 dag g šećera za želiranje, 7,5 dl crnog vina
Priprema: Šljive očistite i prepolovite. Đumbir ogulite i nasjeckajte. Cimetov prutić natrgajte pa s klinčićem i anisom zamotajte u gazu. Ocat pomiješajte s 2,5 dl vode i šećera. Kuhajte oko 2 min. Po potrebi dodajte vode. Šljive složite u staklenke. Iz ukuhane tekućine izvadite gazu i dodajte vino. Mješavinu prelijte preko šljiva. Staklenke zatvorite i ukuhajte kompot - trebat će oko 25 min.
Kompot od jabuka
Sastojci za jednu staklenku od 0,5 l: nasjeckanih jabuka koliko stane, vode koliko stane ,3 žlice šećera, vanilin šećer, malo limunske kiseline ili limuna, cimet prema želji
Priprema: Staklenke sterilizirajte u pećnici - pećnicu upalite na 100°C pa operite staklenke. U dublji lim za pečenje ulijte malo vode da pokrije dno pa oprane staklenke poslažite u lim. Prebacite lim u pećnicu i ostavite staklenke neka se steriliziraju. Staklenke će biti spremne da ih izvadite kad na njima više ne budete vidjeli kapljice vode (trebat će desetak minuta).
Pripremite posudu s hladnom vodom, u nju dodajte otprilike žličicu limunske kiseline ili iscijedite malo limuna. Jabuke ogulite, nasjeckajte na željene oblike i stavljajte u pripremljenu vodu. Na ovaj način ćete spriječiti oksidaciju jabuka, odnosno spriječiti da potamne. Pripremljene jabuke ocijedite i naslažite u sterilizirane staklenke.
Slažite tako da ne budu skroz pune do vrha - nikako ne smiju biti pretrpane. U svaku staklenku dodajte 3 žlice šećera i vanilin šećer te malo cimeta ako volite. Na kraju staklenke zalijte vodom pritom ostavljajući barem 1-2 cm od vrha, opet pazeći da ne prepunite staklenke.
Staklenke zatvorite. Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke, nalijte vodu do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja. Nakon vrenja kuhajte kompot još 45 minuta. Na kraju izvadite staklenke, obrišite ih i pričekajte da se potpuno ohlade. Nakon toga ih odložite na hladno i tamno mjesto.
Kompot od bresaka s medom
Kilogram bresaka operite, raspolovite ih i izvadite im koštice. Pripremite staklenke. Breskve složite u staklenke. Prelijte ih skuhanim mlakim sirupom od 25 dag meda i 0,3 l vode. Staklenke stavite u posudu s mlakom vodom pa ih prokuhajte oko 20 minuta.
Sirup od kupina
Potrebno: kg kupina, kg šećera, gaza
Priprema: Operite i očistite kupine, zgnječite i stavite u veliku staklenku. Na svaki kilogram kupina dodajte 200 g šećera. Ostavite ih poklopljene na hladnijemu mjestu 2-3 dana, dok kupine ne provriju.
Nakon toga ih procijedite kroz gazu i na svaku litru soka dodajte 800 g šećera, dobro promiješajte i stavite u veću posudu s vrućom vodom da se sirup pasterizira. Vrući sirup izlijte u sterilizirane boce i začepite plutenim čepovima, koje ste prethodno prokuhali.
Bistri sok od jabuka
Sastojci: 2 kg jabuka, 700 g šećera, sok limuna, 10 g limunske kiseline, vanilin šećer
Priprema: Jabuke ogulite, izrežite na ploške i prelijte vodom, tako da voda bude 3 cm iznad jabuka. Stavite na štednjak i kad zavrije, kuhajte oko 5 minuta. Maknite s vatre i neka odstoje na sobnoj temperaturi 24 sata. Sok procijedite kroz dvostruku gazu.
Na litru dobivenog soka dodajte limunsku kiselinu, šećer i sok jednog limuna. Sve promiješajte i kuhajte do vrenja. Zatim dodajte vanilin šećer i maknite s vatre. Sok izlijte u čiste staklenke, dobro zatvorite i složite u kutiju. Prekrijte dekom i držite prekrivene dok se staklenke ne ohlade.
Sirup od krušaka
Sastojci: kg krušaka, 0,5 l vode, 80 dag šećera, 2 žličice limunske kiseline
Priprema: Kruške očistite, narežite na manje komade i stavite u kipuću vodu. Dodajte šećer i limunsku kiselinu pa kuhajte dok se šećer ne otopi, a kruške ne omekšaju. Sirup procijedite u boce, začepite ih pa pasterizirajte oko 20 minuta.
Dunje u vinjaku
Dunje (2 kg) očistite pa narežite. Limetu narežite na ploške. Pomiješajte po 30 dag meda i šećera, 2 žlice octa, 3,5 dl vode i ploške limete pa kuhajte 15 min. Dodajte narezane dunje i kuhajte oko pola sata. Izvadite dunje u staklenke, a sok prokuhajte pa dodajte 100 ml vinjaka i prelijte dunje.
Šljive u prošeku
Šljive (2 kg) operite, ali ostavite peteljke. Koru nabockajte. U 7,5 dl vode dodajte 250 dag šećera i cimet, kuhajte dok ne zavrije pa još 10 minuta. Ulijte 1,5 dl prošeka. Pustite da se sirup ohladi. Šljive stavite u staklenke i ulijte hladni sirup pa pasterizirajte 20 minuta.